Европейската комисия с мрачни цифри: Обясни колко празен е джобът на българите!

Европейската комисия с мрачни цифри: Обясни колко празен е джобът на българите!
Пет от шестте български региона са сред последните по богатство в Европейския съюз, става ясно от третото издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263-те региона на ЕС, който беше публикуван от Европейската комисия днес.

Северозападен регион остава и през 2016 г. на последното 263-то място в класацията по БВП на глава от населението, следван от Южен централен регион и Северен-централен.

На 260-то място е класиран Североизточният регион в Румъния, а след него българските Североизточен и Югоизточен региони.

Традиционно по-добро място в класацията заема Югозападен регион, който е класиран на 187-мо място, като с това го изравнява с показателите на централноевропейските региони.

А анализа авторите на доклада посочват, че България е сред страните с най-голяма пропаст в доходите между столицата и останалите части на страната, наред с още 4 държави: Гърция, Франция, Словакия и Румъния.

Инденсът за регионална конкурентоспособност показва способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители.

Новото в изданието за 2016 г. е интерактивният интернет инструмент, който дава възможност за по-подробен анализ и сравнение на всеки регион, или с друг с подобно БВП на глава от населението, или с всички региони на ЕС. Ползвателите вече могат лесно да видят резултатите на своя регион по отношение на иновациите, управлението, транспорта, цифровата инфраструктура, здравеопазването и човешкия капитал.

Индексът RCI се състои от 11 показателя, представящи различни аспекти на конкурентоспособността. Чрез тези показатели индексът оценява силните и слабите страни на даден регион.

Те се класифицират в три групи: основни показатели, ефективност и иновации. Групата на основните показатели включва пет категории: 1) Институции; 2) Макроикономическа стабилност; 3) Инфраструктура; 4) Здравеопазване и 5) Основно образование. Те представляват основните ключови двигатели за всяка една икономика.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!