Ей така почиват Путин и Медведев

Ей така почиват Путин и Медведев (СНИМКИ)

Двамата най-видни политически мъже на Русия – президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, решиха да прекарат заедно почивните дни на чист въздух и избраха за целта Новгородска област, съобщи пред журналисти говорителят на държавния глава – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Двамата пристигнаха привечер на остров Липно в езерото Илмен, откъдето на катер по делтата на река Мста тръгнаха на разходка по езерото. Времето бе тихо, което позволи на Путин и Медведев да изминат спокойно няколко километра по водата и да побеседват в неформална обстановка, разказа Песков.

По пътя те срещнаха местни рибари с две сойми (дървени лодки, дълги между 12 и 15 м), които ловели риба с помощта на гриб (вид рибарска мрежа). Рибарите били удивени от появата на президента и премиера, които се спрели при тях и ги поканили да се присъединят към разговора, продължава разказът.
Рибарите показали на Путин и Медведев как се лови риба с този вид мрежа, опъната между двете лодки, уточнява bTV.

Президентът и премиерът ги разпитали подробно за технологията на изработването на тези лодки и за видовете риба, въдещи се в езерото. После всички заедно слезли на брега на река Мста и запалили огън, край който продължили разговора.

Неформалната атмосфера не попречила на рибарите да зададат на първите държавни мъже вълнуващите ги въпроси, свързани с регистрирането на риболовните съдове, борбата с бракониерството, подкрепата за рибарската професия и развитието на науката.

Рибарите сварили рибена чорба, с която нагостили видните си събеседници и ги поканиха отново да им гостуват на вкусната рибена гозба.

Остров Липно е едно от живописните места в езерото. Сега на него живее само една възрастна жена. Рибарите често спират там по време на лов. На острова се намира и една от първите каменни църкви, издигнати след монголското нашествие – „Св. Никола“, построена през 1292 г., обяснява ТАСС. В нея са запазени някои от първоначалните ѝ стенописи. Храмът е бил разрушен по време на Втората световна война, но е реставриран през 1956 г. и е паметник на културата.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!