Елена Йончева: Днес е един позорен ден за българската демокрация

Елена Йончева: Днес е един позорен ден за българската демокрация
Елена Йончева: Днес е един позорен ден за българската демокрация. Управляващото мнозинство в парламента отхвърли българския закон за жестомомичен език

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти в парламента. Тя обясни, че предлаганият законопроект регулира използването и изучаване на този език, както и обучението на учители, на преводачи и студенти. „Бяха орязани правата на между 150 и 180 хил. души“, подчерта Елена Йончева.

Георги Гьоков: ГЕРБ отхвърлиха добра идея, само защото е на политически опонент

„Освен лош ден за българската демокрация, това е още по-лош ден за хората с увреден слух, защото остават изолирани и отново не е признат езикът им“, допълни народният представител от левицата Георги Гьоков. Той подчерта, че ние сме една от едва двете страни в ЕС, в които жестомимичният език не е признат нито на конституционно, нито на законово ниво. Другата държава е Люксембург. Гьоков обърна внимание на изказването на представител на ГЕРБ, който е заявил, че: „искаме да създадем единен жестомимичен език“. „От ГЕРБ започнаха да се изживяват като създатели. Жестомимичен език е имало преди ГЕРБ, ще го има и далеч след тях“, подчерта народният представител. Според него не е необходимо, когато идеята е добра, да бъде отхвърлена със смешни аргументи, само защото е на някой друг или политически опонент.

Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов благодари на народните представители от „БСП за България“, които са внесли законопроекта, както и за положените усилия да станат обществено достояние проблемите и необходимостта за официално признаване на жестомимичния език. „Изразявам огорчението си от това, че не се даде възможност проектозаконът да бъде обсъден на следващо ниво. Това е пропусната възможност и отлагане във времето и това много ме притеснява“, каза още той. По неговите думи хората с увреден слух ще продължат да бъдат изолирани. „Правата, гласувани в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, все още няма да могат да се приложат в България“, допълни Нинов.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!