Елена Йончева: Дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и свобода

Елена Йончева: Дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и свобода
„Събрали сме се над 25 000 души на 1 май, защото дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и за своята свобода“.

Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева по време на митинг-протеста по повод Международния ден на труда.

Тя подчерта, че на никой народ тази свобода не е дадена наготово. „Още на 1 май 1886 г. в Чикаго хората излизат по улиците, за да защитят правото си на 8-часов работен ден. Тази битка за социални права се пренася в Европа и днес имаме 8-часов работен ден, свобода на словото, социални права, социалната защита и платено майчинство“, припомни тя и попита- къде всъщност е България днес. „Вече 12 година сме част от ЕС, но въобще не се доближава до него. Борисов захвърли България в кьошето на ЕС и е на път да я извади от Европа.

Взехме всички възможни последни места във всяка една сфера. Днес имаме авторитарно управление и единствено нашето членство в ЕС ни спасява от диктатурата“, категорична е Йончева. Тя подчерта, че в България вече 10 години управлява „бандата на Бойко“, но тя е на път да се разпадне, защото всички виждат машината за грабеж, която тя е организирала.

„Тази банда превърна общините във феодални владения, където човек, ако не е близък до властта, не може да успее. Работещи българи са превърнати в работещи бедни. 40% от населението на България са на прага на социалното изключване и това е констатация на ЕК“, каза още водачът на листата на „БСП за България“. Според нея сме се превърнали в държава, където ако нямаш средства, не можеш да получиш добро здравеопазване – то се е превърнало в бизнес или акт на милосърдие. „Какво става със свободата на медиите? Само преди 11 години бяхме на едно място с Франция, днес сме извън Европа“, подчерта тя. По нейните думи Европа ни казва, че организираната престъпност и властта са едно и също нещо и еднакво мачкат медиите в България.

Йончева заяви, че корупцията е заплаха за българската национална сигурност, защото източва 11 млрд. евро всяка година. „За всеки, който покаже тези корупционни практики, властта вади голямата бухалка, в която са превърнати държавните институции, така както в началото на 90-те години Борисов изваждаше малката бухалка“, допълни тя. Според данни на Световната банка загубите на България от корупция са 22% от БВП. „Това не е корупция, а грабеж. С тези пари 2,5 млн. българи могат да получат средни заплати. Тази сума е три пъти по-голяма от бюджета за здравеопазване. Тази сума може да бъде използвана за възраждане на българската икономика с висока добавена стойност и българите да не бъдат белите роби на Европа, в каквито се превръщат нашите съграждани“, посочи Йончева. Тя подчерта, че „БСП за България“ не само констатира този грабеж, а дава конкретни решения и алтернатива. Йончева припомни, че благодарение на битката на левицата, България е в Европа, в България вече не се консумира второ качество храна. „Имаме своя социална и икономическа програма, която ще позволи в Европа да има общ стандарт за минимална работна заплата и пенсия. Ние ще съживим българското село, защото сега, ако отидете в българските села, те са в състояние- все едно се намираме във война – опустошени, обезлюдени и хората са обезверени“, коментира Елена Йончева. Според нея това е така, защото правителството води политика за унищожаване на малките и средни стопанства. „Над 7 млрд. евро са дадени за селскостопански субсидии, но те се използват неефективно. 70% от субсидиите се дават на едрите земевладелци – под 100 фирми, а в България има регистрирани над 90 000 земеделски производители “, обясни тя. „Днес битката е не само за ЕС и за България, ние ще победим, но трябва да започнат такива промени, чрез които България да победи и на 26-и май да заслужи свободата си“, заключи Елена Йончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!