Елена Йончева за Борисов: След 10 години ще ни е срам да изричаме името му

Елена Йончева за Борисов: След 10 години ще ни е срам да изричаме името му
“Намаляването на партийните субсидии е голям удар срещу демокрацията и срещу единствената опозиция в България на това авторитарно управление, тъй като само БСП е в състояние да го свали от власт.

Ето защо вярвам, че след 10 г. няма да говорим за управление, а за режим, докато името на Борисов няма да бъде споменавано, просто защото всички ще ни е срам”. Това коментира в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева.

“Европейските теми и проблеми се припокриват с българските и се опитахме да го покажем по време на предизборната кампания, но моралното възмущение на хората не можа да се покаже на изборите за ЕП. БСП даде тон за промяна, но заедно с българите можем да променим системата”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева пред БНТ.

Тя коментира, че в последните месеци наяве са показани много от корупционните схеми на управляващите, които касаят живота на всички български граждани. Йончева добави, че заради корупцията и неработещата съдебна система България не  е част от Шенген и еврозоната. Евродепутатът коментира драстичното намаляване на партийните субсидии и заяви, че това, което се случва с финансирането на партиите, също е удар за демокрацията.

Йончева бе категорична, че три месеца преди изборите, да създаваш нови правила и нова ситуация, е открит удар по опозицията, в лицето на БСП. “Оттук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите. Вече не е необходимо фирмите, които изпълняват големите обществени поръчки, да връщат 40% под масата, а могат да го правят официално. Това, което прави ГЕРБ, е логично продължение на политиката им. 10 години имаме мутренско управление, а вече държавен и политически рекет”, заяви Елена Йончева.

Елена Йончева коментира и ситуацията около избора на най-важните фигури в ЕП и ЕК. Тя обясни, че  Франция и Германия са двете държави, които на този етап успяват да се преборят за своите кандидати на най-важните постове в ЕС. “За съжаление, предварителната уговорка за водещите кандидати отпадна и това в някаква степен е подмяна на вота”, добави евродепутатът.

По думите й това се усеща и по време на дискусиите в ЕП. “ЕК е най-важният орган в Евросъюза, оттам тръгват законодателните инициативи и новият икономически и социален модел в Европа можеше да бъде осъществен именно от водещия кандидат на ПЕС Франс Тимерманс”, заяви Йончева. Тя бе категорична, че България въобще не е преговаряла в този процес, а се нагажда към мнението на останалите. “Борисов първо подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, а кандидатурата на Мария Габриел провокира изключително негативна реакция сред различни европейски лидери”, обясни Йончева. Тя добави, че премиерът отново е показал, че е последователен в неотстояването на българските национални интереси. “Борисов е самодържец, той е човекът който създава авторитарно управление в България. Има много примери за това – в последния момент издигна алтернативна  кандидатура за генерален секретар на ООН срещу Ирина Бокова, ние отказахме и място си в Съвета за сигурност. Борисов загроби и най-големите инвестиционни проекти – “Бургас- Александруполис”,АЕЦ “Белене” и “Южен поток”, каза още Елена Йончева.

“Сергей Станишев нарече Бойко Борисов държавник, защото премиерът подкрепи кандидатурата му за председател на Европейския парламент. В противен случай щеше да е грозно да не го подкрепи. Но според мен го направи и по друга причина, а именно да всее раздор и напрежение в БСП”, коментира Йончева.

Според нея Сергей Станишев е постъпил правилно като е оттеглил кандидатурата си за председател на Европарламента.

Тя посочи, че в ПЕС има много силни брожения срещу договорките, наложени от Европейския съвет.

По повод вътрешните разногласия в БСП, тя заяви, че е нормално в една партия да има сблъсък на идеи, така че не вижда никаква драма в това.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!