Елена Йончева към ГЕРБ: Не искаме отстъпки, а да спазвате закона!

Елена Йончева към ГЕРБ: Не искаме отстъпки, а да спазвате закона!
ГЕРБ ще разчитат на корпоративен и манипулиран вот

„Ние не искаме отстъпки от ГЕРБ, а настояваме за спазване на закона. От спазването на  закона интерес има не само БСП, а и тези партии, които не са представени в парламента, десните партии“.

Това заяви пред БСТВ говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.  Тя подчерта, че става въпрос за спазване на изборния закон в частта му за осигуряване на възможност за машинно гласуване във всяка секция. „Под голям обществен натиск ГЕРБ се „съгласиха“ да има машини в едва 3 000 секции. Те обаче нямат право да се съгласяват или не.

Те трябва или да спазват закона,  така както е приет през 2014г, или да го отменят. В момента този закон просто не се изпълнява“, заяви тя. По думите й, ако има машини, ще има по-малка вероятност за манипулации и няма да виждаме как депутат от ГЕРБ нарамва чували с бюлетини.

Като друго неспазване на изборния закон Йончева посочи липсата на публичен регистър на избирателя. Не на последно място Йончева изтъкна нежеланието на управляващите да започнат процедура за избор на нов състав на ЦИК, тъй като мандатът на сегашната приключва. „ГЕРБ посегна и на демократичните достижения в ИК- като взимането на решения от избирателните комисии с квалифицирано мнозинство. Те го замениха с обикновено.

Това означава, че който има мнозинство, в случая ГЕРБ, ще може да взима сам решения. Това не е демократично. Не е демократично и това, че българските граждани няма да имат възможност за касационна жалба до ВАС за решенията на избирателните комисии“, категорична бе тя. Елена Йончева подчерта, че не случайно хората все по-често казват: „Не е важно кой как гласува, а кой как брои“. Според нея само като се спазват законите може да се върне доверието на гражданите в изборния процес.

Елена Йончева каза, че ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално  поради няколко причини. На първо място тя посочи състоянието, в което се намира страната. По думите й за 10 години сме имали шанс, бъдейки част от ЕС и благодарение на средствата, които идват от Брюксел, да станем едно добро място за живеене с добро образование, с добра инфраструктура, с добро здравеопазване.

„Тогава нямаше да виждаме тези пустеещи села – пътувайки из България, човек остава с усещането, не че сме част от ЕС, а сме във война“, коментира тя. По думите й всеки може да прецени и по собствения си приятелски кръг, че ако преди е имало хора, които гласуват за ГЕРБ,  сега не се виждат такива. „ГЕРБ ще разчитат на корпоративния вот, на манипулирания вот. Хората вече нямат съмнение в това, предвид и начина, по който бе нарушен Изборният кодекс, заради което и БСП излезе от парламента“, заяви Елена Йончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!