Елена Йончева: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура по „Ало, Банов съм“

Елена Йончева: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура по „Ало, Банов съм“
Аферата показва модела, по който работи българското правителство

„Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура. Случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни както от документите, така и от аудио файла.“

Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след като внесе сигнала по случая “ Ало, Банов съм“ до ОЛАФ с депутати от левицата. „Не е важно дали министър Боил Банов ще подаде оставка.

Важното е, че аферата „Ало, Банов съм“ показва модела, по който работи българското правителство. Това е моделът Борисов. След седем години „Ало, Ваньо“, се е развил в „Ало, Банов съм“, категорична бе Йончева. Тя добави, че механичната смяна на министъра няма да доведе до нищо.

„Правото на „Ало“, заличава реда и правовата държава и ни вкарва в джунгла“, каза Йончева. Говорителят на левицата припомни случай от 2015 г. в Полша, където имаше скандал с аудиозаписи на политици. Тогава трима техни министри, председателят на парламента им и главният им прокурор са подали оставка.

Георги Свиленски: Всички заставаме зад този случай с имената си

„Сигналът е подписан от председателя на БСП Корнелия Нинова и от народни представители. Всички ние заставаме зад този сигнал с имената си и ще настояваме докрай- истината да излезе на бял свят“. Това каза пред медиите  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той изтъкна, че БСП е последователна в политиката и действията си и припомни, че още миналата седмица, чрез медиите, е сезирала обществото за случая.  Днес е сезирала главния прокурор  и ОЛАФ. Свиленски поясни, че в документите се съдържа звуковият файл на разговора, в който се разкрива моделът на печелене и управление на проекти, видеоматериал с интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която беше оповестена цялата информация от БСП.

„Нека да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това-  кои хора са участвали в разговорите и какви са тези хора. Да видим- дали са дописвани актовете, дали са спестени минимум 700 000 лева на фирмата изпълнител, дали е ощетен бюджетът с тази сума. След като се произнесе прокуратурата, тогава да влизаме в детайлите – кой е свидетелят, бил ли е преместен на друго работно място. Нека не отклоняваме темата“, призова той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!