Ето защо и как вдигнаха по тревога руската армия (ВИДЕО)

Ето защо и как вдигнаха по тревога руската армия (ВИДЕО)

Военният наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин обясни защо вдигнаха под тревога руските войски в четвъртък (25 август)

Внезапната проверка на бойната готовност на руската армия в Южен, Западен и Централен военни окръзи, на Северния флот, Въздушно-космическите сили и Въздушно-десантните войски, се провежда в рамките на мащабните учения „Кавказ-2016“ в южната част на страната. Резултатите от учението ще бъдат обсъдени от военното ръководство, представители на отбранителната промишленост и експерти.

„В НАТО е необходимо отрано да планират подобни мероприятия, да ги съгласуват с политическото и военното ръководство на отделните държави-членки, да подготвят необходимите документи, инфраструктура и обществеността. В случай на остър въоръжен конфликт всичко това може да постави алианса под сериозна заплаха и да го направи уязвим“, пише Виктор Литовкин.

В хода на това мероприятие, ще се провери мобилизационната готовност на системите на държавното управление в центъра и в регионите, способността на органите на местната власт  да предоставят на войските всичко необходимо в случай на бойни действия, да им окажат помощ и поддръжка с всички възможни резерви, както материални, така и човешки. „А това също е задача от държавно значение“, заяви Литовкин.

Веднага след обявяването на внезапната проверка на бойната готовност, руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на своя заместник Анатолий Антонов да информира военните аташета, акредитирани в Москва, за целите, задачите, местата на провеждане, силите и средствата, привлечени към проверката.

Ръководството на НАТО, според Литовкин, иска от Москва да информира за провеждането на подобни учения и проверки „не след началото им, а преди това“.

„В Брюксел казват, че внезапните учения предизвикват тревога в НАТО. Но подобни терзания нямат никакво основание. Първо, във военното ведомство никой не знае за предстоящите внезапни учения и проверки. Това е право на Върховния главнокомандващ на РФ внезапно да вдига войските и той никого не информира за това по-рано. Второ, каква би била тази внезапна проверка, ако за нея е предупредено преди това?“, каза военният наблюдател на ТАСС.

Източник: Руски дневник

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!