Жаблянов: Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм

Жаблянов: Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм, след почти 30 години демократичен политически опит.

Смятам, че БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка по една проста причина – беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България.

Искам да се спра на конкретни исторически факти, а не на литературни съчинения, които чухме в зала.

На 1 ноември 1943 година е подписан Секретният протокол на Московската конференция от външните министри на Съветския съюз, Съединените щати и Великобритания, в чиято 18 точка изрично е записана декларация за отговорността на хитлеристите за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма.

Тази декларация е публикувана, като изрично е уточнено в нея, че не засяга въпросите за главните военни престъпници, престъпленията, които не са свързани с конкретна географска територия и които ще бъдат наказани със съвместно решение на правителствата на съюзниците.

По време на Кримската конференция ръководителите на трите съюзнически държави – Съветският съюз, Съединените щати и Великобритания, провела се от 4 до 11 февруари 1945 година, препотвърждава решението на Московската конференция. След нея министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил прави следното изявление:

„Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни, заедно с главните престъпници, в момент, в който бъдат хванати“.

По време на същата конференция изявлението на Йосиф Сталин е следното: „Моля, преди разстрела, настоявам все пак да бъдат съдени“.

Решенията за Нюрнбергския процес, както и за процесите, които са проведени в Европа, извън територията на Германия, са взети от международните органи и конференции на съюзниците.

Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани, извън границите на местата, които са управлявали.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!