Жельо Бойчев: БСП ще реагира остро винаги, когато се погазва парламентарната демокрация

Жельо Бойчев: БСП ще реагира остро винаги, когато се погазва парламентарната демокрация
Кога от ГЕРБ разбраха, че са загрижени за хората?

„Бяхме свидетели на погазване на правилата на парламентарната демокрация. Очаквайте обаче БСП да реагира остро винаги, когато това се случва”.

Това заяви пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на БСП за България Жельо Бойчев. Той обясни, че е имало твърдения от управляващото мнозинство, че са много загрижени за гражданите и за техните проблеми и видите ли- БСП е политическата сила, която саботира тяхното решение.

„Кога ГЕРБ  разбраха, че са загрижени за хората? Защо тези законопроекти, за които тук се плачеше, че не са приети днес, не бяха предложени при приемане на програмата на НС, която се гласува в сряда сутрин? Кога осъзнаха проблемите на хората като приоритет в работата?”, попита Бойчев.

Той изтъкна, че  левицата остро възразява срещу налагащата се вече обичайна практика- да се злоупотребява  с правото, в извънредни случаи , председателят на парламента да може да добавя точки в дневния ред. „Тази сутрин бяха предложени 3 извънредни точки в дневния ред. Кога и по какъв начин народните представители да се запознаят с тях и да бъдат пълноценни в дебата?”, попита той.

Жельо Бойчев подчерта, че е имало и твърдения, че левицата е избягала от ГПК,  който е на народни представители от БСП и е важен закон. ”Как да тълкуваме тези ходове на ГЕРБ – този законопроект първо отсъстваше от седмичната програма, утвърдена   в сряда сутрин, и беше добавен допълнително, а сутринта се предлагат 3 точки преди него?”, попита социалистът.  Той каза, че ако някой си мисли, че БСП бяга от дебат и не е подготвена, много се лъже. „Ние сме готови за тези дебати и когато тези точки, по надлежен ред, влязат в програмата на НС, ще видите и участието на ПГ на левицата. Първото ни условие е-  да дадем пример, че спазваме процедурите и правилата, които ние самите сме приели да спазваме”, заяви той.

Жельо Бойчев подчерта, че председателят на парламента Караянчева, която освен че е злоупотребил с правото си да внася допълнителни точки към програмата за работа на събранието, се е опитала по всячески начин да не приложи процедурата за искане на поименна проверка на кворума, която е ясно записана в Правилника за дейността на НС- че се прави преди гласуване.

„Всичко днес се случи, за да се прикрие и неглижира отстраняването на професор Плочев от НЗОК. Всичко се направи в последния момент, колкото се може по-малко да се шуми по тази тема, колкото се може повече да се омаловажи този дебат, за да не дадем отговор на големите въпроси – за провала на политиката на правителството в сектора на здравеопазването”, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

Той припомни, че управляващите са сменили един министър и един шеф на Здравната каса за една година управление, за да избягат от големия дебат-  кой носи отговорност за отстраняването на Плочев. „Нали се каза, че той е сбъркал с шифрите, а след това се потвърди информацията, че касата държи тези средства, а на български граждани се отказва лечение в болници в Западна Европа”, заключи Жельо Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!