Жельо Бойчев: Имаме нужда от народоспасяваща политика

Жельо Бойчев: Имаме нужда от народоспасяваща политика
Жельо Бойчев: Шокиран съм, че трима министри от кабинета на ГЕРБ са знаели за наличието на уран в Хасково и не са предприели нищо

„Надявам се, колкото и да е дълъг животът на това НС, да е полезно за страната. Събитията в последно време, обаче показват, че трудно едно един парламент може да изкара пълен мандат“.

Това заяви по БНТ народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев. По думите му БСП ще бъде ясна и категорична опозиция и всички предизборни обещания, ще бъдат претворени в политики.

„В България бяхме свидетели на конфронтация, но ние сме български народни представители и се надявам да има достатъчно теми, по които да има единомислие- свързани със сигурността, суверенитета, външната политика. Очаквайте ясна политика от БСП.

Миналата година страната е намаляла с 50 000 души. Имаме нужда от народоспасяваща политика. Имаме ниски показатели на раждаемост и високи за смъртност. Това обрича страната. Нужни са ясни политики да се противопоставим срещу демографската криза и ние ще ги предоставим“, категоричен беше Бойчев.

Народният представител отбеляза, че има сериозни предизвикателства пред България- предполага се  да има позиция и по отношение на Турция, и за Македония и Западните покрайнини, но няма активна позиция за това.

„Имаме и друго предизвикателство – председателството на Европейския съвет.  Не искаме фокусът да е само кетърингът на председателството, а какви теми ще поставим. И за бъдещето на Европа.

Ние сме за обединена, силна и солидарна Европа, запазване на кохезионната политика и зачитане на националните интереси“, изтъкна народният представител от „БСП за България“.

Жельо Бойчев каза, че по делата на това Народно събрание ще се разбере дали е било полезно за хората. Той коментира, че левицата има 47 нови народни представители и така отговаря на искането на хората за промяна. Той обясни, че още днес БСП е  внесла искане за изслушване на трима министри по проблема с урана във водата на Хасково.

Той цитира данни от изследване още от края на миналата година, според което наличието на уран е било констатирано и е имало предписание да не се ползва за пиене. „Искаме да знаем, защо тази информация е била укривана, ако с това е увредено здравето на хората.

Оказва се, че редица институции  са знаели за това. Ние искаме обяснение. Аз съм шокиран от това- да има завишени в пъти стойности и да не се предприемат мерки“, каза Бойчев. Той се възмути, че министри, които са знаели- като тези на екологията, на регионалното развитие и здравеопазването, в кабинета на ГЕРБ, са знаели за тази информация и сега също се спрягат да станат министри.

Като важен въпрос Жельо Бойчев постави и цената на газа от Газпром- дали страната ни е правила анализ за отрежението върху икономиката.

„Ние сме обещали промяна на гражданите. Най-силното, което можеш да покажеш, е като промениш първо себе си“, заключи депутатът.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!