Жельо Бойчев: Отговорност по сагата с Истанбулската конвенция носи правителството

Жельо Бойчев: Отговорност по сагата с Истанбулската конвенция носи правителството
„Отговорност за сагата с Истанбулската конвенция носи, само и единствено, правителството.”

Това каза пред Нова ТВ, Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България”.

Той припомни, че на 3 януари, именно правителството на Бойко Борисов, се опита да прокара конвенцията в обществото, с пълното съзнание, че в нея има текстове, които ще предизвикат полемика.

„Премиерът каза в Брюксел, че Истанбулската конвенция ще бъде приета до края на европредседателството. От вчера той има нова позиция- че я изтеглят, но не става ясно как”, коментира социалистът.

Бойчев обясни, че преди последното изявление на премиера, управляващите искаха да търсят обществен консенсус по темата.

Той напомни обаче, че конвенцията беше вкарана в Народното събрание, без обяснителен доклад, в който да е описано коя част от законодателството ни трябва да се промени, за да се синхронизира с документа.

„Органите на МВР в Шумен поискаха списък на членовете на БСП, на стенограмите от проведените заседания на общинската организация на партията. В тези стенограми е описана и кампанията за местните избори.

Няма начин общинската полиция да иска такъв тип информация”, припомни Жельо Бойчев скандала с Шумен.

„Затова реагирахме толкова остро.  Министърът на вътрешните работи каза, че всичко, което са правили, е по разпореждане на прокуратурата.

Вчера главният прокурор каза, че исканите документи са извън разпореждането на районния прокурор. Затова вчера поискахме министърът на вътрешните работи да каже – кой носи отговорност.

Миналата седмица твърдеше, че действията им са под разпореждане на прокуратурата. Вижда се, че той е излъгал”, отсече Жельо Бойчев.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!