Жельо Бойчев: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората

Жельо Бойчев: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората
Стенограмата за КТБ показа, че някои политически сили искат властта с цената на всичко

„Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората”. Това заяви пред БНР Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ „БСП за България” по повод изнесеното заседание на ПГ на „БСП за България” по  темата национална сигурност. По думите му, на КСНС при президента се е взело решение за актуализация на националната стратегия за национална сигурност. „Това трябва да стане до края на септември, поради приемането на бюджета за следващата година и тригодишната прогноза. Няма смисъл да приемаме стратегии, ако няма ангажиране на ресурс за изпълнението им”, категоричен бе той.

Жельо Бойчев припомни, че на заседанието при президента-  и МВР, и МО изнасят информация за недокомплект – 1 000 в МВР и 6 000 в МО. „Няма как да постигнем търсената гарантирана сигурност на всеки български гражданин и българските граници, ако няма мотивираност на тези служители. Каквито и решения да взимаме и каквито и средства да се отделят за модернизация на въоръжените сили, каквато и техника да купуваме- без мотивация на служителите, това няма да доведе до нищо”, заяви той.

На въпрос- от къде биха могли да дойдат средствата за сектор сигурност, Бойчев заяви, че според министър-председателя- имаме излишъци и успех в борбата с контрабандата – сумите, които се цитират- между 1,5 млрд. до 3 млрд. лв. Той подчерта, че левицата настоява да се направи стратегически преглед на сектор сигурност, за да могат да се взимат адекватни решения. Зам.-председателят на ПГ на левицата заяви, че е била разгледана и законодателната уредба в сектора и са направени предложения за промени, които ще се превърнат в законодателни предложения на левицата в НС.

Стенограмата  за КТБ показа, че някои политически сили искат властта с цената на всичко

Жельо Бойчев коментира, че няма нищо изненадващо в стенограмата за КТБ. „Хубавото е, че българското общество получи отговор на въпросите: кой, какво поведение е имал и какви действия е предприел в тази ситуация. Ясно се вижда, че: представители на БСП  в тези срещи са настоявали да бъде гарантирана работата на банковата система и да бъдат защитени интересите на всички български граждани, а ГЕРБ са поставяли въпроса най-често за оставка и предсрочни избори. Много добре може да се прецени кой каква роля е имал”, подчерта социалистът. По думите му, благодарение на представителите на БСП и подкрепата на банковия сектор, е избегната банкова ваканция или рестриктивни мерки в работата на банките. Той подчерта, че времето е показало, че това е било правилното решение.

„Ако имахме притеснения, нямаше да искаме да се разсекретят, не само тази стенограма, но и втората- от разговорите при президента, както и от БНБ. Видя се, че има политически сили обаче, които са готови да дойдат на власт на всяка цена”, заключи Жельо Бойчев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!