Жельо Бойчев: Стана ясно, че с тол-системата сме до никъде

Жельо Бойчев: Стана ясно, че с тол-системата сме до никъде
Очакваме повишение на цените и на автобусните превози

„Става ясно от отговор на министър Нанков, че с тол-системата сме доникъде. Услугата ще бъде начислявана върху транспортната услуга и това означава- да очакваме повишение на цените и на автобусните превози“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на парламентарен контрол към министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

„Ние сме готови да участваме в този дебат, защото държим да бъде защитен българският национален интерес“, категоричен е той. Бойчев обясни, че на въпроса- кой още определи тарифата, министърът отговаря, че тепърва ще се вземе решение за подготовка за тарифирането и ще се наемат допълнителни консултанти. „А какво правиха до сега?

Кой ще определи тарифите – МС, Агенция „Пътна инфраструктура“, НС? Под път и над път министър-председателят и министърът, поне година и половина, където и да се снимат – до някакви пътища и обекти, обясняват за тол-системата“, коментира Бойчев. Той подчерта, че народните представители от „БСП за България“ няколко пъти са се опитали в комисия да предизвикат този дебат, защото навсякъде се говори за политиката по тол-системата, само не и в НС.

Георги Свиленски: 200 000 администрация няма да стигне, за да реши проблема с дупките – те са доста повече

„200 000 администрация няма да стигне, за да реши проблема с дупките – те са доста повече. Не това е начинът“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той подчерта, че всяка пролет, когато отмине зимата и снегът се стопи, българските граждани, а и депутатите, виждат резултатите от работата на съответното правителство относно поддържането и ремонта на пътната инфраструктура. „Дупките по улиците са факт. Това е най-прекият индикатор за работата на управляващите по ремонта и поддържането на пътни участъци“, каза още той.

Според него решението на проблема е може би в политиката, която е възприело правителството на „Борисов-2“ – въвеждането на т.нар. тол-система. „Това го стартираха през 2015 г. и след дълги усилия, години обжалвания, спиране и пускане на процедурата, вече имаме избран изпълнител. Става ясно, че обхватът на системата ще бъде около 83%-85% от пътищата на България. След това обхватът беше намален до 50%. Българските граждани и досега не са наясно каква част и кои пътища ще бъдат обложени с такса“, посочи народният представител. Той уточни, че това има значение, както за събирането, така и за хората, които ще плащат. „Управляващите твърдят, че за лоши пътища няма да се прилага тол-система. Как точно ще се преценява кои пътища са лоши?

Носят ли отговорност фирмите, които са извършвали ремонт по тези пътища, които трябва да бъдат обложени с тол-система, но поради некачествените ремонти няма да бъдат обложени?“, попита народният представител. Според него това е най-справедливата система за заплащане преминаването по българските пътища, но трябва да стане ясно- каква е политиката на правителството по тази тема.

„От данни на управляващите в медиите чуваме различни цифри. Едни заявяват, че ще получаваме приходи около 1.5 млрд. лв, други – 750 млн. лв. Кое е вярно?“, попита народният представител Иван Иванов. Той обясни, че това е изключително важно, защото влиза в бюджета. „Кой и как ще определя тарифите? Кой ще определя обхвата на пътищата? Как ще се отрази на българските превозвачи – товарни и пътнически? Да не се окажат те губещата страна?“, попитаха още от БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!