Жельо Бойчев: С решението за „Белене“ ГЕРБ изразява недоверие към министъра и правителството си

Жельо Бойчев: С решението за „Белене“ ГЕРБ изразява недоверие към министъра и правителството си
„Пак се тръгва с фанфарите, но проектът за решението на ГЕРБ за АЕЦ „Белене“ се чете само по един начин– липса на доверие към министъра на енергетиката и правителството.

Поставя се пред невъзможност проектът „Белене“ да бъде реализиран“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.  Той обърна внимание, че преговорите ще ги води именно правителството на ГЕРБ и попита защо трябва да му се връзват ръцете.

„ГЕРБ не подкрепиха нашето предложение да се отмени решението от 29.03.2012 г., защото според тях нямало значение. Как решение на българското Народно събрание няма да има значение?“, попита Бойчев. Той посочи и самото решение, публикувано в Държавен вестник от март 2012 г.:

„Като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено след ядрената катастрофа във Фукушима, реши:

1. Подкрепя действията на МС на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка „АЕЦ Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип.

3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.

„ГЕРБ искат да дадем мандат на правителството да води преговори. Първото, което ще направи всеки голям стратегически инвеститор, е да направи анализ на средата в България. Ще се види и това решение на българския парламент, където се твърди, че площадката е сеизмична, че се прекратява изграждането на ядрената мощност“, коментира народният представител. Според него първият въпрос ще бъде: какво точно правите – искате ли да се строи ядрената площадка или не?

Иван Генов: Трябва да има единна позиция между институциите и политическите партии по проекта „Белене“

„Най-важното за инвеститорите, с които ще разговаряме за проекта „Белене“, е да имаме единна позиция. Това е най-добрият сигнал за инвеститора“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Генов от парламентарната трибуна. Според него, ако нещо попречи на инвеститори да участват в реализацията на този проект, то това са разногласията между институциите и политическите партии. „Това би показало липса на всякаква сигурност в бъдеще“, допълни той.

Генов припомни и решенията, които бяха взети в Париж, миналата година, за извеждане от експлоатация до 2030 г. на централите на въглища. Според него те са само част от глобалната борба с климатичните промени. „В следващите години ще има и друга сериозна крачка в тази посока – извеждане от производство на двигателите с вътрешно горене. Говори се много за бум на технологии, но това е само в нашите глави. Реалността е атомната енергетика“, категоричен е Генов.

Румен Гечев: Има пазар за ток, произведен в България

„Проектът „Белене“ е икономически изгоден. В света няма губеща атомна централа. Няма развита страна, която да не развива атомна енергетика”, заяви народният представител проф. Румен Гечев. Според него противоречи на здравия разум твърдението, че точно в България ще бъде първата губеща централа. Той е на мнение, че токът, който не може да използва България, може да се изнася или да има клъстер от фирми с висок енергиен интензитет, които ще използват този евтин ток и ще произвеждат целево конкурентоспособни стоки. „Има пазар за тока, има възможности за неговото използване”, категоричен бе той. „Слугувайки на една голяма чужда държава, досега спирахме нашите български проекти с цената на стотици милиони загуби и няма да е далече денят, в който някои хора ще носят отговорност за това”, заключи Румен Гечев.

Васил Антонов: Предложението на управляващите не е добро за страната ни

„Предложението на управляващите не е добро за страната ни. Има потенциални инвеститори, но ако приемем това решение, ние им даваме знак да не идват да инвестират у нас”, заяви депутатът от БСП Васил Антонов. По думите му така показваме, че те няма да имат сигурност на инвестициите си. „Белене се изгражда 38 години, като за първи път е спрян през 1990 г. по политически причини, които много приличат на настоящата ситуация”, обясни той.

„Днес имаме две възможности – ако се приеме предложението на БСП, да извадим АЕЦ „Белене” от гьола и да го поставим на масата за инвестиции или тотално да се обрече централата, да спре нейното изпълнение и да продадем двата реактора на скрап, ако се приеме това на управляващите”, заключи Васил Антонов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!