Иво Христов: Член на СЕМ арогантно потъпква свободата на словото.Това поведение е недопустимо

Иво Христов: Член на СЕМ арогантно потъпква свободата на словото.Това поведение е недопустимо

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми колеги,

Уважаеми колеги от ограниченото представителство на ГЕРБ днес,

Драги журналисти,

Миналата седмица, на заседание на парламентарната комисия по култура и медии се случи следният инцидент – член на Съвета за електронните медии е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. За това има свидетели от присъстващите на заседанието на комисията и след това- случаят беше максимално широко оповестен от средствата за масова информация. ПГ на „БСП  за България“ е длъжна да вземе отношение по този въпрос.

СЕМ, колеги, не е случаен орган. Той е не просто независим, доколкото това въобще е възможно, той е преди всичко стожер за гаранцията за независимостта на журналистическото слово в страната. Това е вписано както в статута на въпросната институция, в Закона за радиото и телевизията, така и в етичните правила на журналистическата гилдия. Те са нарушени грубо.

Нарушени са както законовите регламенти, така и етичните правила от член на СЕМ, който освен всичко останало,  е и журналист. Длъжни сме да заявим, че това е абсолютно недопустимо– нарушава не просто етични и законови принципи, нарушава и базовите принципи на демокрацията.  Ако има нещо, което все пак сме извоювали за 25 години т. нар. „преход“- това е поне свободата на словото. Член на СЕМ си позволява не да защитава словото, а да го потъпква, по възможно най-арогантен начин.

Смятаме, че това не е просто отделен прецедент, а поставя под въпрос работата, стила, атмосферата, при които работи тази институция, ако тя допусне такива членове в своята среда. Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение, неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. За това вече има широк отзвук и то крайно негативен от близки до журналистическата гилдия.

Проблемът е и политически, и тъй като ние сме политически орган- трябва да вземем политическо отношение по този въпрос. ПГ на „БСП за България“ ясно заявява, че  ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защитата на свободата на словото и остро ще се противопостави, със всички парламентарни средства, срещу опитите да бъде потъпкано.

Искаме да подчертаем, че ще следим случая, защото само свободата на словото ни остана.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!