Израел: Близкият изток посреща новия си стопанин – но не Тръмп, а Владимир Путин

Израел: Близкият изток посреща новия си стопанин - но не Тръмп, а Владимир Путин
Русия се добра до споразумение за примиер в Сирия, без участието на Вашингтон, като демонстрира вярност към приятелите си и готовност да защитава съюзниците си, пише сайтът Israel Hayom.

Сега, когато САЩ напуснаха региона, Близкият изток се готви да посрещне „новия стопанин“ – Русия, която постъпи отговорно и зряло и показа разбиране за сложността на ситуацията и особеностите на региона.

Преди смяната на правителството в Белия дом Близкият изток „се готви да посрещне новия си стопанин“, пише журналистът Еял Зисер в сайта Israel Hayom.

„Не, не става дума за Доналд Тръмп, избрания за президент на САЩ, а за Владимир Путин, президентът на Русия, който съумя да се възползва от грешките, провалите и слабостите на правителството на Обама и да заеме мястото на САЩ като водеща и главна държава в нашия регион. Две нови събития през последната седмица потвърдиха, че Русия не само стана нов съюзник в региона, но и проявява отговорност и се държи като „старши по звание“ по същото време, когато САЩ остават настрана и се държат „инфантилно, емоционално и патетично“, пише журналистът.

В новогодишната нощ Русия успя да сключи договор за примирие, в който участват мнозинството от „играчите“ в Сирия, сред които Иран, Турция, „сирийският режим“ и мнозинството бунтовници.

През цялото това време, пише авторът на статията, Русия „беше готова да действа решително и твърдо, да проявява власт и да използва военна сила, което американците предпочетоха да не правят“.

С това Москва доказа, че в сравнение с американците е „вярна на своите приятели и съюзници и е готова без всякакви съмнения и без каквито и да е сметки да им предостави защита в международните организации, както и на самаа тяхна територия“.

При това Русия не само демонстрира военна сила, но и успя да се договори с противника (Турция и бунтовнически групи), а също така да прояви сдържаност и готовност за компромис. Русия се прояви като държава, готова да защитава своите интереси.

Договорът за прекратяване на огъня все още не е предвестник на края на войната, но е безусловно много важна стъпка в това направление. И той беше постигна без участието на Вашингтон, но със съгласието на Турция, съюзник на Вашингтон, коятоя почувства, че е по-добре да се довери на Путин, отколкото на Обама.

По палестино-израелския конфликт Русия действаше също така, както и по Египет – опитвайки се да спаси Америка от самата нея. Министърът на външните работи Сергей Лавров обясни на разочарования Джон Кери, че Русия няма да се забърква в детински и безсмислени действия, които в бъдеще могат да станат препатствие за мира между Израел и Палестина.

В своите действия в Близкия изток Русия се прояви „отговорно и зряло“, подчертава израелският журналист. Докато целият регион беше бойно поле между Москва и Вашингтон, руснаците се държаха „предизвикателно, безкомпромисно и агресивно“. Сега, когато Америка напусна региона, Русия започна да действа „предпазливо, с разбиране за сложността на ситуацията и особеностите на региона“.

И накрая, Путин реши да не се забърква в конфликта около „кибервойната“ между Вашингтон и Москва, чиято единствена цел от страна на Обама, в крайна сметка е „стрелба напосоки“ след резултатите от изборите в САЩ. С това Обама принуди администрацията на Тръмп да участва в ненужното противостояние с руснаците.

На 20 януари в Белия дом ще се появи нов стопанин — Доналд Тръмп, — който е настроен да поправи грешките на Обама и да върне на Америка миналото ѝ величие.

Но скоро Тръмп ще види, че вредата, нанесена на САЩ в региона, не може да бъде поправена, и действията, които Путин предприе, използвайки слабостта на САЩ, трудно могат да бъдат зачеркнати, заключава Еял Зисер.
Превод и редакция: Епицентър.БГ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!