Илияна Йотова: Някой умишлено е направил така, че да се спрат парите за образование

Илияна Йотова: Някой умишлено е направил така, че да се спрат парите за образование
Замразените средства за образованието са свидетелство за тежки нарушения в тази сфера. Ще се поинтересувам тези дни, защото исках да чуя официалното становище на Министерството на образованието. Това заяви във вторник в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова, пише „Труд“.

Илияна Йотова сподели, че дългогодишният ѝ европейски опит показва, че за да се стигне до такава тежка мярка, преди това е имало кореспонденция с Министерството на образованието и Европейската комисия.

„Пътят на ЕК в такива случаи е следният: тя пише няколко писма до съответното министерство, до българската държава с препоръката да се вземат мерки. След всяко писмо ЕК оценява дали препоръките, които е направила са взети предвид , дали са дали резултат и дали има конкретни резултати. За да е налице тази крайна мярка, означава, че някой не си е свършил работата или умишлено е направил това, което доведе отново до изключително тежка критика към страната ни. ЕК прибягва към такива крайни мерки в изключително редки случаи. Очевидно става въпрос за тежки нарушения”, категорична е Йотова.

Навръх Трифон Зарезан, тя участва в зарязването на лозята във винарското градче. „От многото покани нарочно избрах да съм в Сухиндол, защото се управлява от най-подходящия кмет. Пламен Чернев е човек амбициозен, европейски ориентиран. С него се познаваме отдавна, беше в нашата европейска листа и от години работи по европейски проекти. Това, което не му достига е подкрепата на държавата. Тя трябва да застане зад местната власт с всички инструменти, които има и да подкрепя такива амбициозни хора като Пламен Чернев”, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че Законът за публичното частно партньорство до голяма степен връзва ръцете на кметовете.

„Той не бе преработен и много се надявам, че след изборите новият състав на Народното събрание ще се заеме с него като с един от основните приоритети. От една страна искат самостоятелност на общините, както и да се справят с много финансови задачи, а от друга страна самото законодателство не разрешава това или не дава достатъчно възможности”, уточни Йотова.

Тя допълни, че болната тема е за магистрала „Хемус”.

„Дано да има в България достатъчно амбициозни политици, така че в новия програмен период до 2020 г да има целеви пари за тази магистрала. И това ще е голямата роля на следващото правителство да намери съюзници особено от южната част на Европа, за да не се променя философията на европейските фондове. В момента се очертава една много неприятна и отрицателна тенденция. Има опасност донорството чрез еврофондовете, което имаше за задача да изравни стандартите на живот в страните от ЕС, да бъде заменено от т.нар.“План Юнкер”, който повече залага на инвестициите, на печалбите, на частните проекти. Ако това стане, за съжаление пари за магистрала „Хемус” няма да има”, поясни Илияна Йотова.

Тя подчерта, че е убедена, че с европейски средства тази автомагистрала не само ще бъде довършена, но ще се построи наново в някои участъци. Според Йотова това е важно, за да бъде достъпна до по-малките общини и да е в удобство на инвеститорите.

„В края на 2017 г ще започне новото договаря за финансовата рамка за следващия финансов период след 2020 г. Като всяка държава, България ще трябва да представи своите приоритети и да поиска финансиране. В тези приоритети, магистрала „Хемус” трябва да е на едно от първите места”, напомни Йотова.

Запитана как ще коментира работата на служебното правителство, тя каза, че ще запази мнението, докато изтече втората седмица,защото това е срокът, който си даде министър-председателят Огнян Герджиков.

По време на визитата си в Сухиндол вицепрезидентът Йотова коментира и въпроса с мигрантския натиск.

„Имаше една политика в България до преди няколко месеца, при която правителството като че ли не искаше да признае колко рисков е този проблем за страната. Няма защо сега да припомням изявленията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова, че на границата всичко е спокойно, че няма натиск. Мериха мигрантската вълна в проценти, в хора, а рисковете тепърва предстоят. Продължавам да твърдя, че България не получава достатъчно солидарност от Европа за решаването на тази криза. Не е въпросът само в няколко милиона евро, които България може да получи, но новата гранична агенция за брегова охрана ФРОНТЕКС, която най-накрая да си влезе във функциите и всички рискове, които съществуват с дошлите у нас мигранти.

У нас все още не е станало въпрос за бежанците икономически мигранти. И пред президента Радев предстоят много важни задачи да говори и да търси съюзници сред европейските партньори, за да бъде страната ни действително подпомогната. В момента на дневен ред в Европа са цял един пакет от директиви, регламенти за промяна в Дъблинското споразумение, за системата за пръстовите отпечатъци, за т.нар.списък на сигурните държави. Все неща, по които България трябва да има позиция и национален консенсус и тази позиция да е силна навън. Лошо е когато си сменяме националните интереси в зависимост от това какво правителство е на власт”, изтъкна Йотова.
Изоточник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!