Илияна Йотова: Следващият президент ще бъде мъж, обединител на нацията

Илияна Йотова: Следващият президент ще бъде мъж, обединител на нацията

Мъж, обединител на нацията ще бъде следващият президент на България. Това заяви в предаването „12 плюс 3“ на БНР евродепутатът Илияна Йотова

„Ние в БСП твърдо сме решили да има печеливша кандидат-президентска двойка. Нека не слагаме каруцата пред коня. Предстоят преговори“, каза тя по повод на разговорите в левицата в търсене на кандидат-президентска двойка.
Бъдещият президент ще бъде човек, излъчен от обединената левица и от всички хора, които искат да сложат край на модела ГЕРБ, смята още Йотова.

В отговор на въпроса дали е готова лично да се включи в предстоящата надпревара за „Дондуков“ 2 Илияна Йотова информира, че в партията тя е на трето място след лидера Корнелия Нинова и Стефан Данаилов по брой президентски номинации и благодари на социалистите, които са й оказали доверие. „Партията посочи мен на трето място и не мога да не изразя благодарност за това“, каза Йотова. Според нея съвсем скоро БСП ще обяви своята кандидат-президентска двойка.

ГЕРБ очевидно изчакват другите политически сили, каза още Йотова. „Ние смятаме, че ще победим. Убедени сме, че ще победим. С нашите предложения ще успеем да спечелим доверието не само на БСП, не изключвам за нас да гласуват хора и от десницата“, продължи тя.
Коментира и евентуалната кандидатура на ген. Радев, като каза, че той е една от най-подходящите фигури.

„Не сме взели това решение емоционално – много сериозно премислихме какъв трябва да бъде профилът на нашите кандидати. След този арогантен опит да се раздели българското общество, който допусна г-н Плевнелиев, имаме необходимост българското общество да се обедини“, смята тя.

Евродепутатът направи прогноза, че европейските институции ще пренаредят дневния си ред, защото европейските граждани имат нужда от сигурност.

„Имаме нужда от това България да изкове своя национален интерес, нещо, което да съжаление не успяхме да постигнем. Много сериозни въпроси ще решаваме чрез бъдещия президент на страната. За съжаление, засега България остава в периферията“, каза още Йотова.

„Тази есен европейските институции трябва да започнат с нов дневен ред. Първа точка – нова политика по отношение на миграцията и бежанците. Грешка беше въпросът да бъде поставен в ръцете на една транзитна държава като Турция. Това беше моментът, когато бе подписано споразумението с Турция. Днес тази политика трябва да бъде нова. Такива политики, които някога, дори в началото на тази година се предлагаха – за квоти, за разпределение, за горещи точки, за разпределение, вече не са работещи.
Смущаващо за мен е предложението за новия комисар от Великобритания. В групата на социалистите и демократите ще изразя резерви. Не може в ръцете на комисар от страна, която каза „Не“ на Европа, да бъде заложена съдбата на всички европейски граждани“, каза евродепутатът.

Йотова припомни, че не само социалистите, и от други ПГ е имало резерви към споразумението с Турция. „Многократно съм казвала, че съм против отпадането на визи за турските граждани. Европа повтаря грешката от 2011 г., когато ставаше събитията от Арабската пролет. Днес лекуваме последствията от тази грешна политика, но няма лидерска позиция“, каза тя.

Илияна Йотова е убедена, че след Брекзит ще има нужда от нов договор за ЕС с по-голям акцент върху сигурността.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!