Има ли безобразия в детските градини в София?

Има ли безобразия в детските градини в София?

Има ли безобразия в детските градини в София?
Във връзка с информацията, че деца се приемат в ясли и детски градини по нареждане на Директори на Дирекции и Районни кметове, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система изиска от компетентните органи да извършат проверки във всички ясли и детски градини на територията на Столична община.
За целта е създадена и петиция.

„Проверките трябва да бъдат задълбочени и безпристрастни, за да покажат дали са налице нарушения в работата на администрацията, като следва резултатите да бъдат публично оповестени. За да се гарантира максимална коректност и прозрачност, настояваме задължително при извършване на проверките да бъдат включени граждани извън представителите на обществените съвети към проверяваните детски заведения“, настояват от комитета.
Ето какво се казва още в текста на петицията:
Причината е, че много от обществените съвети са казионни, тъй като има данни, че е масова практика директорите да контролират родителите, които влизат в тях.Настояваме проверката да установи броя на децата, приети със специален прием извън установения ред, както и директорите да дадат обяснение по какъв повод и колко от тях са назначени с разпореждане от Дирекция Образование или Районната администрация.

Там, където децата, приети с протокол, са над допустимия брой, настояваме виновните лица да понесат своята отговорност. Настояваме също да се направи проверка, каква част от приетите по чл. 7, ал. 5 от Наредбата за прием на деца в последствие са станали дарители на детското заведение. Настояваме във всяка група, на всяко едно заведение, да бъде направена проверка за съответствие между ИСОЗД, НЕИСПУО и дневниците на групите, за да се провери има ли разминавания между ИСОДЗ и реално посещаващите деца и спазва ли се изискването за максимум 10 деца приети по чл.7, ал.5 от Наредбата за прием на деца в общински детски градини на територията на Столична община. Също трябва да се провери в колко детски заведения е практика деца, които вече посещават реално, все още да седят в “чакащи” в ИСОДЗ.
Настояваме във всички детски заведения да бъде извършена проверка дали се спазва Кодекса на труда и трудовото законодателство като цяло. Дали се спазват наредбите, свързани с допълнителните педагогически дейности, както и всички останали наредби, свързани с дейността на яслата или градината. От изключителна важност е колоната “СОП или хронични заболявания”! Настояваме в ИСОДЗ да бъде разделена на две, а именно: “СОП” и “Хронични заболявания”. Също така в системата да бъде отразено колко на брой групи има в яслата/градината. Задължително при прием на деца с хронични заболявания всичко да се отразява в лог-файл, както при жребия. Всички тези промени в ИСОДЗ са с цел да се постигне по-голяма прозрачност и да се даде възможност за граждански контрол.Все по-очевидно става за обществото ни, че качествен контрол от Дирекция “Образование” липсва. Същото може да се каже и за Дирекция “Здравеопазване”.

Онагледяваме твърденията си с няколко примера, които сме извадили след направена справка в ИСОДЗ: 1. Оказва се, че в район Триадица и район Лозенец, децата с хронични заболявания в яслена възраст са притеснително много. Следва да бъде отговорено на въпроса тези деца от районите ли са или извън тях? Забелязва се и че в някои градини има доста болни деца, а в други няма нито едно. 2. Фрапиращ случай е ДГ №2 Звънче – в тази градина общият брой деца е 409, от тях повече от 50% (219) са в графа “СОП или хронични заболявания” . 3. ДГ №7 Детелина (с яслени групи) – приети 402 деца, от тях 147 в графа “СОП или хронични заболявания” и 37 в “През работна група”!4. ДГ №39 Пролет – приети 354 деца, от тях 143 със “СОП или хронични заболявания”; 5. СДЯ №35, приети 102 деца, от тях 46 с хронични заболявания; 6. ДЯ №46 Мики Маус, приети 99 деца, от тях 42 с хронични заболявания;7. ДГ №17 Мечо Пух, приети 39 деца набор 2016-та. Има ли леглова база за всяко дете? 8. ДГ №199 Сарагоса, в 3 от 6-те групи има прием на деца с хронични заболявания над допустимия максимум.
Това са само част от детските заведения, в които според видимата информация има нарушения, но това в никакъв случай не означава, че желанието ни е проверката да се осъществи само и единствено в тези ясли и детски градини – настояваме да се извърши проверка в абсолютно всички столични детски заведения. Протоколите от Работната група към ИСОДЗ не се качват редовно. Към днешна дата, последният протокол е с дата май месец 2017 година. С цел граждански контрол, тези протоколи трябва да бъдат качвани в рамките на месеца, в който е проведена среща.Настояваме също и за засилен контрол при децата със СОП – там където са 3 в една група, на директорите да се напомни, че по наредба са задължени да назначат помощник на учителя.

Филиалите на детски заведения, които се помещават в части от общи сгради са претъпкани, децата нямат нито пространство, нито въздух, често липсва и дворно пространство. Настояваме да бъде направена проверка на реалните условия и доколко те са подходящи за деца. При необходимост броят на децата да бъде намален драстично още от следващата година!С оглед горепосочените нарушения, както и много други, смятаме, че г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и г-н Тодор Чобанов – зам.кмет на направление “Култура, образование, спорт и превенция” трябва да извършат проверка на работата на Дирекция “Образование” и Дирекция “Здравеопазване”.
Независимо дали администрацията на горепосочените дирекции е съпричастна към нередностите или не е упражнила контрол, е редно виновниците да понесат своята персонална отговорност!Трябва да бъде извършена и проверка от Софийска районна прокуратура на всички факти и обстоятелства, свързани с нерагламентираните начини за подбор на деца, които да бъдат записвани в ясли и детски градини. Да бъдат проверени телефонните разпечатки, както и изпратените СМС-и, както и всякакъв вид други доказателства.Директорите на дирекции, както и директорите на ясли, детски градини и училища, са несменяеми и недосегаеми и често заемат позицията си от десетки години и това им дава благоприятна среда, за да влизат в подобни корупционни взаимоотношения. Това е и причината от ИК “За качествена и иновативна образователна система” да настояваме за въвеждане на периодично явяване на конкурс на всеки четири години.
Автор: Светослава Ингилизова
Според Вас има ли безобразия в детските градини в София?
Източник: m.fakti.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс! 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!