Интервю с Митрополит Антоний от Москва, Русия за горещата тема БПРЦ и Македонската църква!

Интервю с Митрополит Антоний от Москва, Русия за горещата тема БПРЦ и Македонската църква!

Снимка: Българската делегация при Руския патриарх

Митрополит Антоний!
140 години свободна България и как БПРЦ ще вземе участие в тържествата по случай 3-ти март 2018г.?
Ще посети ли Руския Патриарх Кирил България по случай 3-ти март? Пожеланията към българите в България и чужбина от Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний. В Москва сте с голяма делегация от българския синод. Имате среща и с Руския Патриарх Кирил.

Борис Анзов от Москва

Митрополит Антоний и Борис Анзов

Какви са Вашите впечатления и очаквания?
Митрополит Антоний:
– Тук сме по решение на светия синод и по покана на руския патриарх Кирил в Москва, Русия, а повода е 100-годишнината от възстановяването на патриаршеският статут на Руската православна църква.
Светия синод излъчи делегация в наше лице да представляваме българския Патриарх Неофит в Москва. Взехме участие в руските празненства, значими за РПЦ.

Нашите църковни отношения имат трайни многогодишни добри отношения на братска любов. Освен общата любов, нас ни свързва и тези значими светини останали не като формални, а истински отношения между двата народа.
Това са храм-паметника „Александър Невски“ в София, построен в чест на освобождението на България.
Храм паметника „Шипка“ и много други светини, които говорят за нашето общо минало и едно добро настояще с поглед към бъдещето.
На 2-ри декември присъствахме на официалното закриване на руския Архиерейски събор значим за Русия, на който са приети важни решения за РПЦ.

Митрополит Антоний

Съборна света Литургия в храм Христа Спасителя с Българските Представители на БПРЦ

Ако се интересувате от тези решения са публикувани и в открит достъп. Служехме заедно с руския патриарх Кирил в „Храм Христа Спасител“. Посетихме и Българското църковно имение в Москва, където наш представител е Архимандрит Теоктист (Димитров), който дълги години се грижи за благото и преуспяването на нашите сънародници, които живеят далеч от своята родина, но не са забравени в неговите молитви.
За това по-традиция дълги години в Москва, изпращаме представители да се грижат за нашите сънародници в духовен аспект. Желая на Архимандрит Теоктист все така да изпълнява ревностно това свое послушание към родната ни БПРЦ и да бъде добър стопанин както до сега. Знаем колко е трудно да съградиш нещо, а още по трудно е да го съхраниш такова каквото не само го е заварил, а и облагородил. Знаем, че с неимоверни усилия разбира се от страна на българската държава и БПРЦ в Москва в момента се изгражда нов храм в чест на Св. Киприян от митрополит Киевски, Българин по произход .

Храм, който има голямо значение за БПРЦ и Русия, защото именно Св. Киприян Московски дава повод да задълбочим нашите отношения още по-дълбоко с руската РПЦ Москва и Русия са едни твърдения на светото православие.
Винаги когато посещаваме Русия по различни поводи духовно се зареждаме.

Руският народ е преминал през големи мъки и страдания, през комунизма и атеизма, но пък е съхранил дълбоко в себе си вяра и традиции. Благодарение на това Русия е една от големите стълбове на светото православие. – Обсъдихте ли темата касаеща българската православна църква и македонската с членовете на другите църкви и разбира се с Руския Патриарх?
Митрополит Антоний:
– Към момента не сме обсъждали и повдигали този въпрос, защото решението на българския свети синод е да бъде сформирана комисия, в която влизаме и ние тук представените архиерей на БПРЦ.
За нас е важно първо тази комисия да се съберем за да уточним и изясним самата стратегия и най-вече начина по който трябва да се водят тези преговори.

Първо трябва да се срещнем с излъчена комисия от страна на македонската православна църква, за да уточним всички детайли, статута на македонската православна църква и да съдействаме пред другите православни църкви за каноничността на македонската църква.

Нямаме такива пълномощия да водим преговори, но се надяваме с общи усилия да съдействаме и помогнем с каквото можем на македонската православна църква и да бъде част от нашето голямо семейство на православни църкви. – Как БПРЦ се готви да отбележи 140 годишнината от освобождението на България? Митрополит Антони: – БПРЦ ще отбележим този празник преди всичко с молитва и признателност, към онези които са положили душата си за ближните и с молебен за благото и преуспяването на българския народ.

Знаем и думите от свещеното писание, където се казва, че никой няма по-голяма любов от тази да положи душата си за ближния.
Именно тези многонационални войни са положили своята душа за свободата на българския народ. Очакваме през 2018-та година за трети март да пристигне и негово светейшество Патриарх Кирил, Московски и на цяла Русия.

Видео новина от Москва

Той е приел вече поканата от Българския патриарх Неофит, очакваме тържествата да преминат с особена тържественост.
Предвиждат се най-различни мероприятия с исторически оттенък и тържествена света литургия извършена от двамата патриарси.
Надяваме се, че малко или много трябва да припомним за мястото и значението на братския руски народ и всички останали други местни църкви, за да живеем днес ние в една свободна България.
– Наближава Рождество Христово или казано по народно му Коледа. С какво пожелание, бихте се обърнали към българите и българите живеещи в чужбина, някакъв съвет, който бихте отправили към всички нас. Митрополит Антоний: – Към всички тези наши сънародници дето живеят далеч зад пределите на България, преди всичко искам да пожелая да не губят вяра и надежда в по-доброто бъдеще на България, да обичат България, да знаят, че колкото и да е трудно България е една красива страна, чиито врати винаги са отворени за тях. Надявам се също, че тези дето са почерпили опит от модерните и развити общества да се върнат и да го приложат този опит за благото на нашата родина.

Борис Анзов от Москва

Митрополит Антоний и Борис Анзов

В духовен аспект искам да пожелая да пазите своята вяра и традиции, да ги предавате на вашите деца и внуци, защото българският народ е закърмен и отхранен със своите обичаи, традиции и вяра и да знаят, че пътя към храма винаги е отворен за тях.
Винаги могат да разчитат на протегната ръка и да намерят утеха, вяра и упование на вяра, надежда и любов. Борис Анзов от Москва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!