Йотова: 140 г след Освобождението България остава обединител на балканските страни и фактор в Европа

140 години след Освобождението България остава обединител на балканските страни и фактор в Европа. Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод днешния национален празник 3 март. По думите ѝ категорично не бива да се омаловажават събитията, случили се преди 140 години, защото без 3 март, без Санстефанска България нямаше да има днешната българска държава. „Такива дати не могат да бъдат само дати от календара, като всички други обикновени дни. Това е преди всичко отговорност за това, каква приказка ще разкажем на поколенията след нас, дали ще успеем да ги възпитаме в ценностите на хората, които тогава дадоха живота си, за да я има свободата. Много малко си даваме сметка и за още един факт – че освен героизма на руските войници и на войниците от други държави - литовци, финландци, има и още едни герои, които като че ли историята забрави, и това е обикновеното българско население, което също преживя тази война и даде своите жертви в тила. Това са хилядите хора, които помагаха на армиите, които се опитваха да ги изхранват, които дадоха живота си, когато тези армии, заради една или друга военна грешка или заради някаква конюнктура, или просто заради естествения ход на войната, оставаха в ръцете на турските орди и плащаха с живота си за тази свобода“, обясни тя. Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира още, че е важно как ще представим тези исторически събития на тези, които идват след нас. Руско-турската освободителна война и 3 март са не просто национални празници. Това е част от българската съвест. Това е част от онзи код, който е заложен във всички нас и благодарение на който днес сме съвременна европейска държава, добави вицепрезидентът.
140 години след Освобождението България остава обединител на балканските страни и фактор в Европа.

Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод днешния национален празник 3 март.

По думите ѝ категорично не бива да се омаловажават събитията, случили се преди 140 години, защото без 3 март, без Санстефанска България нямаше да има днешната българска държава.

„Такива дати не могат да бъдат само дати от календара, като всички други обикновени дни. Това е преди всичко отговорност за това, каква приказка ще разкажем на поколенията след нас, дали ще успеем да ги възпитаме в ценностите на хората, които тогава дадоха живота си, за да я има свободата.

Много малко си даваме сметка и за още един факт – че освен героизма на руските войници и на войниците от други държави – литовци, финландци, има и още едни герои, които като че ли историята забрави, и това е обикновеното българско население, което също преживя тази война и даде своите жертви в тила.

Това са хилядите хора, които помагаха на армиите, които се опитваха да ги изхранват, които дадоха живота си, когато тези армии, заради една или друга военна грешка или заради някаква конюнктура, или просто заради естествения ход на войната, оставаха в ръцете на турските орди и плащаха с живота си за тази свобода“, обясни тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира още, че е важно как ще представим тези исторически събития на тези, които идват след нас.

Руско-турската освободителна война и 3 март са не просто национални празници. Това е част от българската съвест. Това е част от онзи код, който е заложен във всички нас и благодарение на който днес сме съвременна европейска държава, добави вицепрезидентът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!