Казахстанският президент разкри пред Путин важна новина за Донбас

Казахстанският президент разкри пред Путин важна новина за Донбас

Украинската Рада не позволява на президента Петро Порошенко да приеме закона за специален статут на Донбас, каза президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев на днешната среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предаде ТАСС.

„Неотдавна Порошенко ми каза, че не разполага с мнозинство в Радата, поради което не може да приеме (закона за) статута на Донбас и на другия регион (Луганск)“, каза Назарбаев на Путин.

Казахстанският лидер обаче изрази оптимизъм заради умението на Порошенко да намира компромиси. Според него всички въпроси около реализирането на Минското споразумение за прекратяване на военния конфликт в Югоизточна Украйна са решими.

В началото на юли Порошенко помоли казахстанския президент да посредничи за разрешаване на кризата в югоизточна Украйна, припомня ТАСС. Пресслужбата на Назарбаев съобщи за телефонното обаждане на Порошенко, но пресслужбата на украинския президент, макар да съобщи за разговора, не спомена за тази молба на украинския президент.

Предоставянето на особен статут на Донецка и Луганска област е едно от основните изисквания, приети в мирното споразумение от Минск. Планът от Минск обаче и досега остава нереализиран по нито един от пунктовете за политическото уреждане. Двете враждуващи страни системно нарушават примирието.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!