Как опитът за преврат в Турция ще се отрази на отношенията с Русия?

Как опитът за преврат в Турция ще се отрази на отношенията с Русия?

В Истанбул подбудителите на преврата блокираха моста над Босфора, промъкнаха се в сградата на водещите турски медии – телевизионният канал ТRT и медийният център Dogan Media Group, който е собственик на телевизионния канал CNN Türk и водещия опозиционен вестник „Хюриет“.

Подбудители на преврата са група от силите за сигурност на Военната полиция и Военновъздушните сили (ВВС) на страната, както заяви изпълняващият длъжността началник на Генералния щаб на Турция Умит Дюндар.

Повече от 2800 души са били задържани по подозрение в участие в опита за преврат.

Реакцията на Москва

Докато международната общност зае осъдителна позиция спрямо опита за преврат в Турция, Москва беше сдържана в своята реакция. Осъждане на опита за преврат не последва.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков изрази загриженост за това, което се случва в Турция. „Ние сме заинтересовани от това, че случващото се в момента в Турция трябва да приключи възможно най-скоро по законен начин и страната да се върне на пътя на стабилността, предвидимостта, върховенството на закона“, заяви Песков. Той отбеляза също, че президентът Путин не е контактувал с нито една от страните, участващи в събитието в Турция. От самия Путин реакция до момента на написването на тази статия все още няма.

Руският премиер Дмитрий Медведев призова Анкара скоро да възстанови конституционния ред и каза: „Това, което се е случило, показва, че в обществото, в армията на Република Турция съществуват много силни и дълбоки противоречия, които се проявиха в тези събития“.

Събитията не са в полза на отношенията

В края на юни турският президент Ердоган се извини на Русия за инцидента със сваления руски бомбардировач, който настъпи на 24 ноември 2015 г. и стана причина за седеммесечна криза в двустранните отношения.

Започна процес по нормализиране на отношенията – по време на първия състоял се телефонен разговор на Путин с Ердоган след инцидента, страните се споразумяха за провеждането на среща на живо в близко бъдеще, бяха премахнати и туристическите ограничения.

„Като цяло, ситуацията не би трябвало да се отрази негативно на отношенията между Русия и Турция“, смята Илшат Саетов, експерт по Турция, директор на Центъра за изследване на съвременна Турция. „На власт там е лидер, който е изразил ясно намерение да възстанови връзката. Въпреки това, общата нестабилност в Турция – атаките, поляризацията на обществото и така нататък, разбира се, не работят в полза на отношенията между двете страни. Концентрацията на цялата власт в ръцете на турския президент увеличава рисковете от прибързани решения и руските власти ще вземат това предвид“.

С него е съгласен и Юрий Мавашев, учен и експерт по Близкия Изток и Турция от Кавказкия геополитически клуб.

„Последните 7 месеца на руско-турската криза не могат да не повлияят на оценката на част от руското общество. По този начин, в първите часове на опита за преврат няколко представители на руската експертната общност бяха склонни да дадат положителна оценка на ситуацията. Предполага се, че зад преврата стоят по-дълбоки предпоставки, отражение на неотложните проблеми на турското общество. Тези оценки показват, че руското общество все още не е сигурно, че ръководството на страната наистина иска да докара отношенията до правилното ниво, като се вземат предвид предишни грешки“, каза експертът.

Оптимистична прогноза дава Керим Хас, експерт по евро-азиатска политика в Международната организация за стратегически изследвания.

По негово мнение събитието ще даде тласък за нормализиране на отношенията с Москва.

„Ръководството на страната ще започне да провежда по-независима политика, насочена към укрепване на сигурността в страната. Негативният момент ще бъде намаляването на руските туристи и забавянето на отстраняването на руските икономически санкции“, каза Хас.

Хасан Октай, турски анализатор и ръководител на базирания в Анкара Кавказки център за стратегически изследвания, от своя страна заяви, че събитието няма да се отрази негативно на отношенията с Москва. „Опитът за преврат не успя. Подбудителите са били арестувани. Победи демокрацията“, обобщава събитията експертът.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!