Кирил Добрев: БСП направи сериозен пробив, а Станишев познава пътя само надолу

Кирил Добрев: БСП направи сериозен пробив, а Станишев познава пътя само надолу
„Не съм доволен от резултата, можеше и по-добре. Имайки предвид средата обаче, в която правихме изборите, БСП направи сериозен пробив в крепости, във феодални владения, в мафиотски структури, които на пръв поглед преди месец изглеждаха невъзможни да паднат“.

Това каза за резултата от местните избори зам.-председателят на НС на БСП и ръководител на Националния предизборен щаб на левицата Кирил Добрев.

По повод позицията на президента на ПЕС Сергей Станишев, в която той критикува ръководството на левицата, Добрев заяви: „Не му се сърдя. Той познава само пътя надолу и не знае какво е да полагаш усилия, за да вървиш нагоре и какво е да плуваш срещу течението. Него го назначиха, взе го партията, откараха го в кабинета в Министерския съвет и оттам нататък той само пилееше партиен ресурс с безумните си кадрови и политически грешки. Днес няма право да дава такава оценка“. Той коментира и казаното от Станишев, че в тази кампания БСП се е деидеологизирала и не е излъчила леви послания. „В момента работниците от компания Луфтханза стачкуват, защото вземат под 1000 евро, а компанията печели милиарди. Да чухме Станишев да ги защити? Въобще ПЕС да е защитила който и да е синдикален въпрос? Не, за сметка на това обаче ги виждаме на първите редове на гей парадите“, каза още Добрев.

Заместник-председателят на БСП говори и за загубите на партията в Северозапада – в общини като Чупрене, Мездра и Брегово. „Не е тайна, че отпреди няколко избора там се появи една икономически силна групировка, която се облече в партийни дрехи и мога да кажа, че днес Северозападът попадна в ръцете на мафията. Там 50-те лева победиха всички послания за безплатни детски градини, за общинско здравеопазване и за каквото и да било“, каза Кирил Добрев и коментира т.нар. смесени райони – общини като Велики Преслав, Тервел, Провадия, Асеновград, където досега ДПС винаги по думите му е “удряло рамо” на БСП на втори тур. „На тези избори ДПС игра с ГЕРБ, доказателствата са много. И това не беше въпрос на коалиционна политика, явно не можем да се целуваме толкова добре, колкото предишни ръководства“, каза още Добрев.

В коментар на ситуацията във Варна и намесата на централното ръководство там, зам.-председателят обобщи: „Разединени“ печелим два пъти повече гласове, отколкото „единни“ с Гуцанов. Победата в Благоевград той анализира в две посоки – подходящ кандидат и желанието за промяна. „Там застанаха Ясен Попвасилев от СДС, бай Лазар Причкапов и Коце Паскалев един до друг, зад нашия кандидат, който през цялото време не се притесняваше да благодари на БСП за подкрепата, за разлика от други“, каза той. По неговите думи гражданите на Благоевград са казали на Камбитов: „Целите да ни санираш, ти просто не ставаш!“. „Относно Перник – там са няколко сериозни политико-икономически фигури. Там единият лев субсидия победи интересите за милиони”, коментира Добрев. Според него двете места са показали, че има шанс за промяна. Относно печелившата формула в Русе, той обясни, че там се работи повече от година за налагането на сериозен кандидат. „В социологическо проучване русенци ни казаха, че не искат известен, а честен човек за кмет. Успяхме за година и половина да покажем, че Пенчо Милков е отговорът на техните очаквания – юрист, подготвен и скромен”, обясни зам.-председателят.

Добрев поздрави и софийската организация на БСП за това, че е удвоила броя на общинските съветници. „Все още обаче нещо не ни достига да променим ситуацията в София“-каза още той и коментира, че докато БСП са в състояние да изберат идеологическия си опонент пред мафиота, градската десница не е успяла да направи същия избор.

Кирил Добрев заяви, че левицата ще обжалва изборите в три общини. „В Шумен има десетки празни протоколи, където разбираш  от интернет какво са нанесли и като им направиш проблем или скандал, хоп, излизат изведнъж други резултати. Този модел не може да продължава. Приличат ми на изборите в Кюрдистан“, коментира Добрев и потвърди, че БСП ще обжалва резултатите още в Дупница, Белово и Твърдица. В София подкрепя решението на Мая Манолова за касиране.

„Радев изпълни своето конституционно задължение. Дали е прав или не, мотивите му не бяха толкова сериозни и тежки. Това е един горещ картоф, който се прехърля между премиера и президента – никой не иска да поеме отговорността за избора на главен прокурор“. Така Кирил Добрев коментира върнатия указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор от страна на президента.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!