Кирил Добрев: ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес, а патриотите си избраха ролята на „кошаревски свидетел“

Кирил Добрев: ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес, а патриотите си избраха ролята на "кошаревски свидетел"
„През последния месец бяха проведени 31 консултации при областните управители за конструирането на районните избирателните комисии, но се оказа, че няма смисъл от това, тъй като управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК-ове”.

Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция на „Позитано 20” .

Той подчерта, че в РИК има две ключови позиции – на председателя и секретаря, и поясни, че това са позициите, с чийто подпис един протокол се признава за валиден. „По свое решение, ЦИК от една страна обезмисли преговорите, които бяха водени с другите политически сили и второ, служебно наложи друго разпределение”, каза  Добрев.

Той посочи, че според новото разпределение ГЕРБ има 29 председателски и 2 секретарски места и уточни, че без подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района. Той добави, че БСП е втора политическа сила от последните парламентарни избори, а  има едно председателско място и 13 секретарски места, тоест – присъства в ръководствата на РИК в 14 области.

Добрев изтъкна още, че третата политическа сила, патриотите, имат 29 зам.-председателски места, които, по думите му, ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно. Кирил Добрев коментира още, че ударът е при четвъртата политическа сила, която има едно председателско място и 16 секретарски места. „Не ми се ще отново да развивам темата за коалицията между ДПС и ГЕРБ, но този път тя е с мълчаливото съгласие на патриотите, които си избраха ролята на „кошаревски свидетел“. На 26 май ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес по днешните решения на ЦИК”, категоричен бе Добрев.

„БСП обжалва във ВАС решенията на ЦИК за 8 области, в които има споразумение”, заяви социалистът. По думите му междувременно са пристигнали две решения на ВАС, които отменят решенията на ЦИК за област Враца и Пловдив.  Той изрази мнение, че ако ЦИК беше справедлив орган, а не бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов, разпределението трябваше да бъде: за ГЕРБ – 24 позиции (12 председателски и 12 секретарски), за БСП – 20 (10 председателски  и 10 секретарски), за Обединените патриоти – 8(4 председатели и 4 секретари); за ДПС – 6; за „Воля” – 4.

„Мъчно ми е за колегите от Обединените патриоти и за ситуацията, в която се намират. Те имат 29 сламени човека, които ще набюдават изборния процес”, коментира Добрев, като се обърна към българските граждани с призив: „Има решение – на 26 май да се гласува масово, за да провалим схемата на управляващите”.

Аглика Виденова: Бившите ни другари от АБВ са решили да бъдат от страната на управляващите

„Надявахме се, че здравият разум ще надделее и ще се намери път за регламентирано  разрешаване на казуса с марката „Коалиция за България“. За съжаление нашите бивши другари са решили да бъдат от страната на управляващите – не само техни партньори, но да играят и срещу семейството си, макар и бивше“. Това заяви юрисконсултът на БСП Аглика Виденова. Тя подчерта, че политическият натиск, който е бил оказан над ЦИК, е било нещо феноменално. „17 години се занимавам с изборен процес, но такова нещо не бях виждала“, категорична е тя.

Виденова показа документ от патентното ведомство на Република България, където ясно пише на кого принадлежи „Коалиция за България“.

„Регистрирана е в 14 класа, които включват всички стоки, услуги и дейности, свързани с предмета на дейност на БСП, както и рекламните материали. АБВ притежават една смущаваща с търговското си изражение марка, която е регистрирана в един единствен клас – всякакви видове бизнес дейности и рекламни дейности, свързани с бизнес и търговски сделки и мероприятия“, обясни тя. Виденова подчерта, че до ЦИК е подадена цялата информация и документи, за да вземат разумно законосъобразно решение.

„Голямото ми разочарование е, че председател на тази комисия е човек, който е бил част от Конституционния съд. Ще обжалваме решението пред ВАС, ще подадем жалба и в Комисия за защита на конкуренцията, както и иск пред съда. Има и процедура пред патентното ведомство“, каза още Аглика Виденова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!