Кирил Добрев: Има административен, полицейски и икономически натиск върху БСП

Кирил Добрев: Има административен, полицейски и икономически натиск върху БСП
МВР взима страната на една политическа сила на изборите

„През последната седмица се упражнява административен, полицейски и икономически натиск върху БСП. Държавата и администрацията, която трябва да организира и гарантира честността на изборния процес, използва своите структури за политически натиск през последните 10 дни.“ Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам. -председателят на партията Кирил Добрев. „Днес моделът на Ценко Чоков от Галиче се изпълнява от държавата. МВР – структурата, която трябва да гарантира честния избор, явно взима страна в изборния процес“, каза той. Добрев информира, че миналата седмица е направена оперативка в областните дирекции на МВР във Видин, Враца и Монтана, а на всички шефове на районните управления е дадена ясна задача  как трябва да работят в изборния ден. „МВР не просто не подсигурява честните избори, МВР взима страна на една политическа сила на изборите за Европейски парламент на 26 май“, категоричен бе той. Кирил Добрев добави, че всички били предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места по страната. „От МВР са издирили наши общински председатели, членове в секционни комисии, за да ги задържат, въпреки неуспеха им за две седмици да задържат опасен убиец. Изписани са десетки предупредителни протоколи. Наши кметове, партийни председатели са предупредени да не са особено активни в изборния ден“, каза Кирил Добрев. Той попита министъра на вътрешните работи- колко предупредителни протокола е написал на активисти и председатели на ГЕРБ за същото и инструктирани ли са кметове на управляващата партия, които от сутрин до вечер участват в агитация.

Предупредили са хора от БСП да не са особено активни в изборите, но предупреден ли е и премиерът?

„Написан ли е предупредителен протокол на министър-председателя, който от една седмица е иззел кампанията на ГЕРБ в свои ръце?“, попита още Кирил Добрев. По думите му, преди пет дни е монтирана камера срещу клуба на БСП в Любимец, за да се види кой влиза и кой излиза. „Вследствие на тези атаки се отказват членове и симпатизанти на БСП, които трябва да гарантират за честността на изборите. Отказват се хора – председатели на комисии“, посочи зам.-председателят на БСП. Той сподели, че е имал обаждания на представители на левицата, които се отказват да следят честността на изборите, защото техни близки ще бъдат уволнени от общински учреждения. „Не смятам, че всичко което се случва прилича на европейска държава в 21 век“, заключи Добрев.

Димитър Велков: МВР са копирали партийна книга във Видин с имена на членове на БСП, които ще следят за честни избори

„Вчера, в един от клубовете на БСП,  в гр. Видин, служители на МВР са помолили членовете и симпатизантите да напуснат клуба, а да остане само председателят на основната партийна организация /ОПО/ на БСП. Иззели протоколната книга, в която, освен личните данни на всички членове, са и данните на бъдещите членове на секционните избирателни комисии от квотата на БСП, както и застъпници на изборния процес.“ Това заяви пред медиите Димитър Велков, общински председател на БСП- Видин и общински съветник. Той добави, че  партийният председател е заведен в съответното поделение на МВР, а на книгата са направени копия. По думите му, веднага след това служители на полицията са започнали посещения на хората, чийто имена са били записани в книгата, и те били заплашени. „В резултат на това има вече двама, които са се отказали, в рамките на един ден, да участват в изборния процес от страх. Това е грубо вмешателство в изборния процес на територията на Община и Област Видин“, заключи Велков.

Петър Станев: Докога ще продължава геноцидът в малките общини

На пресконференцията присъства и Петър Станев, председател на БСП Борован. Той сподели, че на 17 май, в качеството си на председател на Общинския съвет в Борован, е подал писмо до кмета на общината, за да постави шатра за нуждите на предизборната кампания. „На 20 май получих забрана. Отказът е с копие до началника на РПУ Бяла Слатина. След 30 минути ми се обади началникът на участъка в Борован и ме привика при него. Устно ми беше дадено да разбера, че ако поставя шатра, ще има реакция на служителите на МВР“, обясни пред медиите Станев. Той попита управляващите- трябва ли да бъде уведомявана полицията за поставянето на шатра, работят ли кметът на общината и МВР в една посока и нарушават ли законите? „Докога кмет на общината ще изпълнява функциите и на полицай, и на съдия и докога ще продължава геноцидът в малките общини? Вчера се чувствах като престъпник, извикан за нищо. В същото време виждате какво се случва в държавата. В Борован и областта битовата престъпност продължава и няма край. Занимаваме се с неща, с които не трябва, вместо да работим онова, за което сме избрани“, заключи Петър Станев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!