Кирил Добрев и Атанас Зафиров обсъждат антикорупционни мерки с румънски парламентаристи

Кирил Добрев и Атанас Зафиров обсъждат антикорупционни мерки с румънски парламентаристи

Посещението е  точно преди приемането на първо четене в Народното събрание на антикорупционния закон на вицепремиер Меглена Кунева

Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кирил Добрев и Атанас Зафиров, като членове на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, посетиха Румъния и проведоха редица работни срещи.

Посещението е точно преди приемането на първо четене в Народното събрание на антикорупционния закон на вицепремиер Меглена Кунева.

Депутатите от БСП изразиха мнение, че Румъния винаги е давана за пример в сферата на борбата с корупцията и това посещение е било важно и изключително полезно за обмяна на опит.

Народните представители от левицата разговаряха с председателя на Комисията по правни въпроси, дисциплина и имунитет в Камарата на депутатите в румънския парламент Ливю-Богдан Чука.

Срещнаха се и с генералния секретар на Националната агенция по интегритет (АНИ) Силвио Попа.

По време на срещите е бил обсъден въпросът с анонимните сигнали. Добрев е категоричен, че в Румъния те се разглеждат при висока степен на конфиденциалност и ако той съдържа неоспорими доказателства. Българските народни представители са поставили и въпроса за обратната тежест на обвинението.

Румънските парламентаристи са обяснили, че там си невинен до доказване на противното, за разлика от предложението на Кунева.

Като трета тема е обсъден контролът върху независимата агенция за борба с корупцията и назначаване на ръководителите. „Пропуск в българския закон е липсата на контрол върху дейността на тази комисия. В Румъния е решен с междуинституционен независим орган“, поясни Кирил Добрев.

Посещението на народните представители Кирил Добрев и Атанас Зафиров приключва със среща в Министерството на правосъдието.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!