Корнелия Нинова: Бедност, несигурност, възможности за корупция! Това е програмата на „Борисов 3“!

Корнелия Нинова: Бедност, несигурност, възможности за корупция! Това е програмата на "Борисов 3"!
Корнелия Нинова: Програмата е тежък отказ от предизборни обещания. Бих ѝ сложила заглавие – бедност, несигурност, възможности за корупция

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ. В него тя направи първия си коментар на приоритетите за управлението на кабинета „Борисов 3“ и подложи управленската програма на унищожителна критика. Това е коалиция за власт, подчерта тя.

Водачът на левицата у нас обясни негативната си оценка за програмата на бъдещото управление с това, че разходите растат, а няма увеличение на доходите, което ще генерира допълнително бедност.

Има голямо отстъпление по отношение на пенсиите – вместо 300, сега е 200 лв. минималната пенсия.

ГЕРБ са се отказали са от 6000 полицаи, които да разследват. Това е тежък удар по МВР. А патриотите са се отказали от наборната служба, подчерта лидерът на БСП.

Няма го обещанието на ГЕРБ да се подпомогнат семействата с репродуктивни трудности. В тази програма няма нито една мярка за борба с демографската катастрофа, подчерта Нинова.

Нинова заяви, че БСП ще иска програмата за саниране да бъде подложена на парламентарен контрол, защото имали много сигнали за корупционни практики при реализирането на тази програма.

Винаги сме подкрепяли строителството на магистрали, подчерта Корнелия Нинова. Но посочи, че новопостроените пътища често след един месец са за ремонт.

Най-тежкият удар е върху социалната сфера, подчерта Нинова. И запита: „Защо сега, като се увеличават цените, няма компенсаторен механизъм за социалнослабите!“

„Цените се увеличават от КЕВР. Отговорност трябва да се носи в първо лице единствено число – в регулатора има двама реформатори, двама от ГЕРБ, двама патриоти“, посочи тя.

Подготвили сме десетина въпроси към служебния кабинет. Едното е точно това – какво се прави по преговорите с Газпром за в бъдеще, за да се намали цената на природния газ, разкри лидерът на БСП.

А от трибуната на парламента ще разберем дали са направили нещо по този въпрос, добави тя.

Запитана дали БСП ще подкрепи нещо от програмата на ГЕРБ и ОП, Нинова отговори, че там има заложени мерки за подкрепа на българското производство, което е и стара битка на левицата. Другото – да отпадне т.нар. маловажен случай от Наказателния кодекс, каза тя.

На въпрос червените ще подкрепят ли ревизията на телковете, Нинова отговори положително. Да, там има много нередности, каза тя.

Корнелия Нинова каза, че в бъдещата управленска коалиция е заложен „много тежък компромис“. „Очакваме, че ще започне недоволство, най-вече от ОП. Защото от тях са основните отстъпки. В тази програма има много общи намерения. Когато започне конкретното разписване на мерките, тогава започват противоречията“, продължи тя.

Нинова отговори и на въпроса защо отказа предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да оглави парламента.

„Това не е възможно. Искаме да сме принципни в политиката. Несъвместими сме. В програмата им няма и дума за промени в образованието, няма увеличение на доходите, няма увеличение на майчинството“, обясни Корнелия Нинова.

Тя отговори и на въпрос, свързан с това дали е била възможна голяма коалиция БСП – ГЕРБ и имало ли е предложение към нея за такава коалиция. „Не, директно към мен не е имало предложение за голяма коалиция. Имаше намеци от страна на хора, които са общували и с нас, и с тях“, хвърли светлина върху тази тема Нинова.

„Трябва да има морал в политиката. Един милион души ни повярваха и поискаха промяна. Не мога да излъжа тези хора. Няма как след 48 ч да се обърна и да ги излъжа, за да ме вози НСО, да имам кабинет и секретарка“, отговори тя на въпроса защо не е приема поста на шеф на Народното събрание.

Корнелия Нинова обясни и как е протекла срещата й с Бойко Борисов и ГЕРБ. „Първо, предложих на г-н Борисов да изчистим веднъж завинаги спекулациите за голяма коалиция. На второ място казах, ние ще ви бъдем алтернатива. Представих десетте законопроекта, които сме подготвили. И на трето място казах, че можем да постигнем съгласие по някои теми, като председателството, но при едно условие. Това е вземането на решения по председателството да се пренесе в парламента. Борисов се съгласи, каза – о, да, така ще имаме единодушно взети решения“, разказа тя.

Председателката на БСП разкритикува част от действията на служебното правителство. „Не сме съгласни с позицията за ударите на САЩ в Сирия“, каза тя. И припомни, че дори еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини е била далеч по-сдържана в коментарите си.

По въпроса за скандала промените в Закона за българското гражданство и уседналостта, Корнелия Нинова припомни, че няма как да се отнемат конституционни прави на български граждани, където и да живеят те.

Председателката на БСП се въздържа от категорична оценка за работата на служебното правителство на Огнян Герджиков. „Сложна и противоречива – имаха и добри решения и имаха и грешки. В края на мандата БСП ще даде оценка за работата на министрите“, каза тя.

Не ми беше приятно, когато БСП загуби изборите

Корнелия Нинова призна, че е очаквала БСП да бъде първа политическа сила след парламентарните избори. „Не ми беше приятно и лесно, но не дълго – за ден – два“, каза тя.

Социалистката призна и за грешки в предизборната кампания. Част от тях били технически, а другата основна била, че партията е допуснала да се изкривява смисълът на посланията й. „На мен ми изглежда, че сгрешихме с данъците, като не обяснихме, че няма да вдигаме данъците. Другото внушение беше, че социалистите ще ни изкарат от Европейския съюз“, каза тя.

Президентът Румен Радев си изпълнява предизборните си обещания. Той е различен от политическата класа и ние оценяваме това“, каза Корнелия Нинова.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!