Корнелия Нинова: БСП не е влизала в договорки за новите членове на ВСС +ВИДЕО

Корнелия Нинова: БСП не е влизала в договорки за новите членове на ВСС +ВИДЕО


Вижте цялата пресконференция на БСП 26.09.2017г. Корнелия Нинова: Не сме влизали в никакви договорки с никакви партии за избора на ВСС !

„Ако някой каже, че има сговор – веднага да кажа кога и къде“, подчерта лидерът на социалистите!

„Не сме влизали в договорки с другите партии за избора представителите на Народното събрание във Висшия съдебен съвет“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро. Миналата седмица парламентът гласува избора на 11-те свои представители в „правителството на съдебната власт“ след небивал консенсус между управляващите партии и опозицията.

„Ако някой каже, че има сговор – веднага да кажа кога и къде“, подчерта лидерът на социалистите. Тя определи твърденията в част от медиите като внушения и поиска доказателства за тях. „Не влизаме в тези задкулисия“, подчерта Корнелия Нинова.

„Понеже тези дни чухме, че сме се събрали и договорили, искаме доказателства, малка държава сме, няма скрито-покрито. Който твърди, че някъде сме се събрали с Цветанов, Карадайъ, Симеонов, моля да предостави доказателства за това, защото обратното е просто голословно твърдение“, отсече Нинова.

„Ако някой твърди, че е имало сговор, да представи доказателство. Дайте кога, къде и как, срещу какво! Не влизаме в такива задкулисия“, добави тя. По думите й не може постигане на мнозинство от две трети да се тълкува по този начин.

„Оптимисти сме след избора на ВСС заради професионалните и морални качества на хората, които избрахме. Разбира се, времето ще покаже. Вярвам, че новият състав на ВСС ще даде доказателства за истинска борба с корупцията“, каза лидерът на БСП. И напомни, че за да има успех тази битка, трябва да го има и съответното законодателство в лицето на антикорупционния закон.

Гледайте Германия и мислете за България – една от причините за ситуацията там са безпринципните големи коалиции. Съюзът ХДС /ХСС с кандидат Ангела Меркел получава спрямо предишните избори 2013 г- с 8 % по-малко подкрепа. Социалдемократите спрямо предишните – с 5 % по-малко подкрепа“, отбеляза Нинова.

По думите й за пръв път в следвоенната история на Германия влиза „Алтернатива за Германия“ с близо 13 %. „Тепърва коментатори, анализатори правят анализите, ще дават коментари. Изключително е важно какво ще се случи в следващите дни в Германия, не само за германския народ, а и за бъдещето на ЕС при формирането на правителството“, заяви Нинова.

Според нея една причина убягва на анализаторите за случилото се в Германия. „Ние бихме искали да наблегнем на тази причина. Тя е изговорена от нас още през април месец. Големите коалиции унищожиха системните партии, традиционната политика“, каза Нинова.

По думите й това е практиката на политическата класа в България през всичките 27 години. „Една от причините да се стигне до този резултат в Германия са безпринципните големи коалиции“, заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че когато политиците се обединяват за собствен интерес, а не в интерес на народа, се получава такъв резултат.

„Пет месеца по-късно от нашите избори позицията ни против коалиция с ГЕРБ се потвърждава дори чрез изборите в Германия. Не го казваме случайно това. Казваме го на наши и на чужди, които в момента продължават, скривайки се зад името „интереса на България“ да работят за сливането на БСП и ГЕРБ: Гледайте Германия и мислете за България“, каза Нинова. Според нея съюз между ляво и дясно би бил пагубен.

БСП започва регионални и национални дискусии за Бюджет 2018

„БСП започва регионални и национални дискусии за бюджет 2018, няма да го претупаме като управляващите „на тъмно“ и за две нощи“, обяви още Корнелия Нинова.

„Ситуацията, в която се намираме е предбюджетна. Бюджетът е законът, който определя ключово политиките на партиите, отношението към икономика, социални системи“, коментира тя. Нинова заяви, че на Изпълнително бюро в партията са обсъдили алтернатива за бюджета за 2018 г. „Готови сме с бюджетната си прогноза, с макрорамката, с конкретните си предложения за различните сектори. От следващата седмица започваме регионални и национални дискусии за бюджета 2018 г.“, каза лидерът на БСП.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!