Корнелия Нинова: За БСП това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година насам

Корнелия Нинова: За БСП това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година насам

Корнелия Нинова: Много сериозен ръст по възрастов принцип има сред младите хора

„Благодаря на всички българи, които упражниха правото си на глас. Благодаря на онези 955 000, които подкрепиха нашата партия и коалиция. За нас това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година насам. Резултатите през годините: 2009г – 17%, 2013г – 13%, 2014 – 15%, 2016 – 25% и сега – 27.2% подкрепа. Въпреки загубата на изборите, това е голям успех за БСП. Удвоили сме депутатите от предишния парламент – от 39 на 80. Имаме мандати и там, където досега нямахме – Разград, Кърджали и други.

Водим в 7 големи областни центрове. Добрите новини за нас и това, което смятаме, че е успех , и се гордеем с него: София – ръст 15% спрямо 2014г.; в областните центрове 15% увеличение, друг голям град – 7% увеличение, и в село 8%. Най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София имаме сериозен ръст, където досега винаги сме изпитвали затруднения.

Много сериозен ръст по възрастов принцип има сред младите хора. Внушението за застаряване и за това, че младите не харесват БСП, е опровергано. Между 18 и 29 години имаме 10% увеличение на подкрепата. Между 30 и 39 години – 6%, между 40 и 49 години – 9%, между 50 и 59 години – 4%, над 60 години – 20%. Следващо постижение е сериозният ръст, който имаме сред хората с висше образование – 15%.

Интересна е картината в чужбина, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. 5 пъти сме увеличили подкрепата си там, при това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има европейски градове, в които сме първа политическа сила. Най-сериозен ръст имаме в Италия, Германия, Великобритания. За нас това е сериозен показател за подкрепата на БСП навън.

Като извод – това е много голям успех за БСП. Консолидацията в ляво е факт. Другите леви формации имат 1.7%. Т.е. ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души. Тревожно е, че една голяма част от дясномислещите хора остава непредставена в парламента – приблизително около 15%.

Очерта се и сложно съотношение на силите вътре в парламента. Потвърждавам позицията, че ако БСП бъде поканена, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ. Нека те да използват конституционното си право и това, че са първа сила, и да се опитат да направят правителство. Много важно е председателството на България в ЕС, сигурността по границите, вътрешната сигурност. Очакваме първата политическа сила да предложи своите варианти.

За  грешките :

Да, направихме и грешки в кампанията. Обсъдихме този въпрос и на Изпълнително бюро. В петък свикваме Националния съвет на БСП. На него ще представим  анализа за грешките и за резултатите. Медиите ще бъдат поканени. Докладът е открит.

За сваленото предаване „Шоуто на Слави”:

Онази позиция, която заявихме за референдума по време на изборите, не е променяна, не сме обсъждали отново. Но по повод на случилото се, имам предвид спирането на предаването на Слави – какви са отношенията между него и телевизията, не е наша работа. Това е въпрос на договорки на конфиденциален договор. Ние там не се месим.

Но един въпрос стои открит пред нас- Слави Трифонов тази позиция я изразява поне от 4-5 месеца, от провеждането на референдума до днес. Тя не е променена. Какво се промени, че сега след изборите се предприема тази мярка. Значи 4 месеца, при същата позиция, при същия апел, при същото поведение – никаква реакция. Минаха изборите, имаме резултат и веднага такава реакция. Нямаме отговор на този въпрос. Просто се питам. Изглежда малко странно.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!