Корнелия Нинова: Внасяме данъчни закони в подкрепа на работещите. 8000 души декларират 7 млрд лв. доходи. Предлагаме данък „капитал“

Корнелия Нинова: Внасяме данъчни закони в подкрепа на работещите. 8000 души декларират 7 млрд лв. доходи. Предлагаме данък "капитал"
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова при представянето на алтернативата в данъчната политика Както стана традиция, внасяме алтернативен бюджет за 2019 г, като започваме днес с алтернативата в данъчната политика.

Вчера внесохме своите предложения. Целта, която си поставяме, и същността на тази политика е намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, мерки за подпомагане на младите семейства и децата.

Голям проблем са неравенството и огромната ножица в доходите на различни групи от българските граждани. Ако се запази сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага правителството, този проблем не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочава.

В своите анализи и предложения, стъпваме на няколко неща. Първо, на европейски изследвания на индекса Джини за неравенствата, който в Европа показва средно 25%, а в България е 40%. България е държавата с най-голяма поляризация в доходите. На второ място, стъпваме на официална справка, която изискахме от министерството на финансите и получихме от г-н Горанов.

Това са официални данни за брой работещи български граждани, техните доходи, данъци и други. Ние не правим случайни прогнози на това, което предлагаме, и не стъпваме на предположения, а на официална държавна статистика. Ето как изглеждат нещата: около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 български граждани получават до 9100 лв. Ако прибавим към тях- малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии, се получава, че близо 4 млн. българи получават такива доходи.

При тази голяма ножица в доходите, 8000 души са декларирали доход от дивиденти 7.2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, но 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно. При тази ситуация, работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки.

Освен това се смята, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и тн. в сектора на обществените поръчки. Най-важното е, че това е несправедливо и увеличава неравенствата. Може би сме единствената страна в Европа с такава разлика. Ето защо, предлагаме в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физически лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47000 ще плащат по-висок.

Предлагаме също така въвеждане на „Данък капитал“ – данък върху дивидентите, не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите, а също прогресивна скала върху дивидентите. Предлагаме за младите семейства и децата първа стъпка към семейното подоходно облагане, а тя е – семействата, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от този данък да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна – трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си. Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% за хляба. Аргументи за това са- ръстът на цените и огромната необходимост от тези стоки във всяко българско семейство. Това също е начин да подпомогнем доходите на хората. Тези предложения не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи.

Другата седмица ще продължим със закона за бюджета на ДОО, където внасяме предложения за осигуровки, за пенсии. Ще продължим със Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет, където ще видите нашата алтернатива в цялост.

Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета на държавата еднолично, целесъобразно според него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики. Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък за няколко месеца, абсолютно непрозрачно, не по правилата- през българския парламент. Това не е само удар по държавността, по институциите и е ясно защо се провежда тази политика- тя е целенасочена, но удря и в същността на българската държава – да събираме парите от всички българи и един човек да си ги харчи, както той си реши.

Може би и не случайно, преди седмица, президентът направи едно обръщение- излишъкът да се харчи през парламента. Това е абсолютно нормално и законно. Ние продължаваме и своята политика, която от години провеждахме. Искахме Сметната палата да провери това, давахме сигнали в Конституционния съд, сега правим следващата стъпка.

Днес внесохме в деловодството на парламента ЗИД на Закона за публичните финанси, в който казваме, че правителството, което и да е то, ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерски съвет. Всичко останало става през парламента, с актуализация на бюджета. Надяваме се този закон да бъде гласуван бързо, да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността.

Сигурно ще има и недоволни от тези наши предложения. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, но ние представляваме работещите хора. Сигурно и колеги депутати ще се разсърдят, защото с тази прогресивна скала, която предлагаме и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък. Целта ни обаче е да защитим работещите. Предлагаме мерки за преодоляване на неравенството в България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!