Корнелия Нинова: Внасяме подписи за извънредни заседания на комисии в НС за рзглеждане на законтпроекти на „БСП за България”

Корнелия Нинова: Внасяме подписи за извънредни заседания на комисии в НС за рзглеждане на законтпроекти на „БСП за България”
Корнелия Нинова: Напускаме председателския съвет на НС

„Има поне една хубава новина на втория месец от свикването на парламента –  има внесени законопроекти от МС и управляващото мнозинство. Очевидно все нещо ще свършим преди да се разпуснете във ваканция, изморени от тежкия труд”.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че управляващото мнозинство прилага двойни стандарти, включително и днес, когато председателят на НС Димитър Главчев е изпратил БСП към процедура да внесе сама предложенията си в зала, знаейки, че не може да го направи.  Председателят на левицата обясни, че не са изтекли сроковете, фиксирани в правилника от 2 месеца след внасянето на един законопроект, преди да влезе в зала. „Тази процедура не важи за управляващите, там няма 2 месеца – влиза закон, на другия ден се гледа.

Ясни са двойните стандарти, не разчитаме повече на дадена дума, защото многократно поставяхме въпроса, беше ни давана дума и не се изпълняваше”, обясни Нинова и подчерта, че поради това- ПГ на „БСП за България” декларира две решения: „Напускаме председателския съвет.

Там решавайте вие каква законодателна програма да внасяте в зала”, обърна се Нинова към управляващите. На второ място тя посочи, че тъй като вече БСП не разчита на думата на управляващото мнозинство, днес пристъпва към друга процедура – в комисиите, в които има внесени законопроекти, левицата внася подписи на една трета от депутатите’ членове на комисията и иска задължителното извънредно свикване на комисии, с извънреден ред за разглеждане на законопроектите на „БСП за България”.

Драгомир Стойнев: Остро възразяваме – в парламента се гледат единствено и само законопроекти на управляващите

„На председателския съвет остро възразих срещу дневния ред на парламента. Основната причина е, че не се гледат законопроекти на опозицията. Докато не се смени тази негативна тенденция, ние нямаме място в този председателски съвет“.

Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Според него не е нормално, когато има внесени  законопроекти – ЗИД на КСО (внесен на 10.05), Закон за изменение на Наказателния кодекс (внесен на 25.05), законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (внесен на 1.06), още да не са гледани в правна комисия.

„В комисията по земеделие – законопроект, който е внесен на 18.05, касаещ закона за храните, още не е гледан. Считаме, че това е тенденциозно отношение към опозицията“, допълни той. По неговите думи е разбираемо желанието на управляващите да има конфронтация и сблъсък и по такива проблеми, но трябва да се уважават българските граждани. „Близо милион български граждани застанаха зад тези законодателни инициативи на „БСП за България“. Ваша е волята дали ще гласувате „за“ или „против“, но те трябва да се дебатират в пленарна зала“, подчерта Стойнев.

„Остро възразяваме върху този начин на работа на българския парламент, в които се гледат единствено и само законопроекти, внесени от МС или от управляващото мнозинство“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Той даде пример, че в Комисия по земеделие и храните ще се гледа Законопроект за изменение за Закона за българската агенция за безопасност на храните, внесен на 19.06. „Докато законопроект, който ще подпомогне българските земеделски производители да се защити българското производство, българските граждани да консумират храни с високо качество, управляващите високомерно го отхвърлят. Дори не си правят труда да ги гледат в комисии“, коментира Драгомир Стойнев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!