Корнелия Нинова: Внесохме предложение за намаляване на заплатите и отпуските на депутатите

Корнелия Нинова: Внесохме предложение за намаляване на заплатите и отпуските на депутатите
„Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. – заплатата, с която е приключило предишното НС“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя обясни, че заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата.

„Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите“, обясни тя. „Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично?“, попита Нинова и подчерта, че става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната.

„Второто предложение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, и лятна ваканция“, допълни лидерът на БСП. По нейните думи Конституцията и законите на страната гарантират равни права.

„С какво другите работещи хора в страна са различни, че техните заплати не се индексират на всеки три месеца според средната заплата? С какво другите хора са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме 75-80 дни – за един и същи труд, за едно и също работно време?“, продължи с въпросите Нинова.

Тя е категорична, че не може някой да работи по 8 часа и да получава 600 лв, а народните представители да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. „Справедливо и законно ли е?“, допълни Корнелия Нинова.

На въпрос по повод декларация на ГЕРБ, че предишният лидер Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отговори: „Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!