Корнелия Нинова във Вишеград: Интересите на нашите държави и общите ни виждания за Европа ни правят съмишленици и по-силни

Корнелия Нинова във Вишеград: Интересите на нашите държави и общите ни виждания за Европа ни правят съмишленици и по-силни
Срещата във Вишеград приключи с обща декларация на шестимата лидери на леви партии.

Срещата на лидерите на партии от ЦИЕ във Вишеград приключи с обща декларация. Председателят на БСП Корнелия Нинова се обърна към тях: “радвам се, че групата ни се увеличава. На първата среща бяхме Вишеградците и аз. Сега се присъедини Хърватия. Вярвам, че на следващата, през февруари, ще бъдем още повече. Нашите държави, макар и различни по своему, имаме общи икономически и социални проблеми.

Имаме и общи виждания за бъдещето на Европа. Това ни прави съмишленици. Прави ни и по-силни. Никой не може сам да се справи с предизвикателствата пред нас. Сигурна съм, че нашата обща декларация ще бъде забелязана и много хора ще чуят това, което казваме в нея”, заяви Нинова.

На 29 ноември 2018 г., водени от желанието да поставят началото на традиция, лидери на социалистически и социалдемократически партии на страни от Централна и Източна Европа се събраха, за да вземат позиция по въпроси, които могат да определят бъдещето на региона и на целия Европейски съюз до предстоящите избори за Европейски парламент и след това.

В декларация те заявяват, че Европа се намира в опасност повече от всякога и опасността се изразява в крайни антиевропейски настроения.

Като една от основните задачи лидерите от региона поставят премахването на големите социални неравенства – както на ниво страни членки, така и за целия Европейски съюз.

Според тях една по-социална Европа може да допринесе за изравняването на заплатите в регионален аспект, както и да предотврати и обърне тенденцията на загуба на човешки потенциал в региона, довела до сериозен недостиг на работна ръка. В документа се настоява за увеличаването на средствата в многогодишната финансова рамка, а не орязване на фондовете за кохезионна политика и селскостопанска и друга важна помощ, които спомагат за намаляване на социалните различия.

„Знаем, че вредите, които биват нанесени върху бюджета на ЕС вследствие на финансови измами са значителни и изразяваме съжаление, че голяма част от тези съмнителни случаи не биват разкрити. Поради това приветстваме учредяването на Европейска прокуратура и призоваваме държавите членки, които не са се присъединили към нея, да го направят“, пише още в декларацията.

По въпроса за мигрантската криза левите лидери считат, че е необходимо да бъдат едновременно отчитани социалните и хуманитарни аспекти, както и тези свързани с обезпечаване на сигурността. В допълнение трябва да бъдат предприети сериозни действия за подобряване на икономическите и социални условия в страните на произход.

Лидерите обръщат сериозно внимание на климатичните изменения и на опазването на околната среда, но подчертават, че не трябва да се забравят общностите, които са особено засегнати, като например работниците в зависимите от въгледобив региони и други енергоемки индустрии.

В декларацията се акцентира и на проблема с  двоен стандарт при храните и други потребителски стоки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!