Корнелия Нинова: Да започнем от себе си – депутати без привилегии!

Корнелия Нинова: Да започнем от себе си – депутати без привилегии!
Изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова

Искаме тази сесия на Народното събрание да бъде различна и да направим четири неща. Европредседателството остава приоритет и няма нужда да ни приканват към това, защото в началото на Народното събрание ние постигнахме политическо съгласие чрез обща декларация.

Изпълняваме този ангажимент изключително коректно и точно. Ще ни се обаче да има промяна и по този приоритет поне в последните месеци. Не трябваше по тази тема да говори Цветанов, а министър-председателят.  Нито веднъж от началото на европредседателството българският парламент не беше информиран и не дискутира темите за европредседателството. Иска ни се тази сесия да е различна и поне преди срещата на върха на 17 май българското правителство да ангажира НС, а чрез него и национална енергия, за хубавите приоритети на България по европредседателството. На 16 май предстои наша среща с леви лидери, еврокомисари и премиери в София, на която ние отново поставяме своята визия за бъдещето на Европа и за присъединяването на Западните Балкани.

Тази наша визия беше включена в общата и национална на България, за която постигнахме добро съгласие. Нека поне по тази тема да работим заедно, но и да изискваме от институциите, в лицето на правителство, да дойде тук, където му е мястото и да каже какъв е напредъкът, не само по Западните Балкани, по кохезионната политика, бюджета по следващия програмен период след Брекзит, по отношение на социалния стълб, който е приет в Европа и социалните права. Имаме много какво да си говорим и очакваме премиерът да дойде тук и да отчете председателството.

На второ място искаме тази сесия да бъде времето на проглеждането. Задоволяваме се с четене на черна статистика всеки ден. Стопили сме се с още 400 000 души и сме нацията, която най-бързо изчезва.

Прожекторите в Брюксел осветиха най-корумпираната държава, която стои начело на председателството. Тези прожектори казват, че сме и най-бедната страна в Европа. Какво правим? Правим политика на парче, закони на парче и гарантиране на народа си живот на парче. Искам тази сесия да бъде различна – да прогледнем не за днес, не за утре, а за години напред. Да прогледнем в бъдещото. Има много проблеми в страната, натрупани през годините от всички.

Нека да изберем три, които да кажем, че започваме да решаваме, но дългосрочно. И ние предлагаме те да бъдат – българска икономика, производство. Все повече ставаме икономика на услугите и все по-малко на производство, още по-малко на българското производство. На второ място тази икономика да бъде обвързана трайно и дългосрочно с модерно, високотехнологично образование. Китай и САЩ направиха огромна крачка по пътя на изкуствения интелект. Ние миналата година спорехме дали да са черно-бели или цветни учебниците.

Имаме нужда от друг тип образование, друг модел и колкото и да се кърпят проблемите, това не решава големия – образованието ни не е адекватно на съвременното развитие на света. На трето място за нас това е здравеопазването. Но не така, както предлагат управляващите – да пипнат нещо в законите за спешна помощ, утре нещо друго ще пипнат в листата на пътеките, но днес излезе информация – 6 000 болнични легла се закриват. Това изисква нов модел на здравеопазване, нова система, а не живот на парче. Ако започнем да решаваме тези въпроси дългосрочно, ще направим крачка към голямата ни цел – спасяване на народа ни от демографско изчезване и решаване на проблема с бедността. Това за нас е далечната цел. Тези политики са средство за постигането й.

На трето място – проглеждане за нещо друго. Има един въпрос, който никой не иска да произнесе на глас. За нас от няколко години се казва паралелна държава. За президента Радев е тъмнината – онази тъмнина, в която стоят паралелни фигури, които дърпат конците на държавата. Имаме една официална държава, официални институции и едни отзад, които командват официалните и купуват официалните и печелят от това на гърба на народа. Искаме тази сесия да бъде началото на това признание, на това проглеждане и решаването на този проблем. Ние направихме сериозен анализ с професионалисти – кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното, които дърпат конците и ежедневно изсмукват жизнени сили на хората. И сферите са следните: производство и търговия с лекарства. Кой  днес не ползва лекарства?

Всеки българин е засегнат от този монопол и задкулисие. Производство и търговия с пшеница и хляб. Кой българин не ползва хляб и не засяга ли това всяко семейство? Производство, пренос и доставка на енергия – изключително тъмна сфера. Има и още няколко, които сме конкретизирали в този анализ и който през тази сесия ще бъде наш приоритет – битка с големите. А кой има характер и смелост тук, в залата да проведем тази битка, ако сме откровен и справедливи, а не само на думи да говорим, че сме за изсветляване на икономика и се грижим за българския народ. Ние я започваме тази битка с конкретни предложения, имена и законопроекти.

Ако се правят смели заявки за промяна на модел, система, да се сложи край на прехода и да се поведе държавата в друга посока, трябва да започнем от себе си. Трябва да се даде личен пример. Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава – знаем. Знаем ли всички, че сме с привилегии? Внасяме промяна в правилника на НС, който отнема всички привилегии на народните представители. Знам какво ще ми кажете – депутатите в Германия работят за по-високо заплати. Германският народ получава по-високи заплати.

И ако ще се измерваме с германските депутати, нека първо да измерим как живеят народите ни. И това не е популизъм, защото кой българин, освен политическия елит на страната, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната и се увеличава на всеки 3 месеца? 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, а конституционен принцип за равни права. Колко души в България почиват над 70 дни? 240! Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70? Знам, че не го приемате, но ние ще го внесем. А ако го отхвърлите, си е ваша воля. Някой ден, когато управляваме, това ще стане факт. Аз ви го гарантирам. Това не е популизъм, а справедливост, осъзнаване. Това ще покаже дали сме разбрали, че народът ни не приема привилегированата класа. Това ще покаже дали искаме да развържем това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии.

Дали ще бръкнем в тази топка и ще я разкъсаме или народът ще изрита тази топка от терена на политиката и ще пусне нови отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще. Няма да квалифицирам тези, които не приемат идеите ни и да ги посочвам като антиевропейци, както правят те, ще ги призова за едно – сигурна съм, че 100% в залата споделят тези мисли на ум, малцина са тези, които ще си позволят да ги изрекат. И още по-малко са тези, които ще ги свършим тези неща. Обръщам се към тези малко в тази зала и извън нея. Малцина в света с променили държавите си. Тези малцина през всички години са наричани водачи и лидери. Призовавам тези, които споделят тези мисли и са готови и смели да ги реализират, да бъдем водачите на народа си, които той очаква.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!