Корнелия Нинова: Да спрем диктатурата на режима Борисов

Корнелия Нинова: Да спрем диктатурата на режима Борисов
ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г.

Уважаеми български граждани,

Обръщам се към вас традиционно, защото с управляващото мнозинство няма никакъв диалог и разбирателство. Няма и смисъл да се говори с хора, които днес ви дадоха няколко драстични примера за това, какво не е български парламент и как не трябва да се погазва българското законодателство.

Текстовете, които сега ще обсъждаме са свързани с машинното гласуване. Машинното гласуване бе въведено в Изборния кодекс през 2014 г., с пътна карта през 2019 г. да имаме такова във всяка изборна секция в България. Вместо това да се случи, днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано или отменено. Питаме се защо? След като по уверение от председателя на бюджетната комисия имам пари за закупуването на машини, след като имаме технически възможности, защо 5 години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Какъв е начинът да се постигне това? Един единствен, като се наруши законът приет през 2014 г. или поне като не се изпълни и се редуцира.  За съжаление днес не само тук и сега, но няколко пъти,  управляващите драстично нарушиха законите и конституцията на Република България. Вече не можете да обжалвате решение на ЦИК с касационна жалба пред ВАС – основно право и човешко и конституционно.  Отказаха да изчистят „мъртвите души“ в списъците, като отхвърлиха нашето предложение. Намалиха кворума в комисиите, за да може управляващата партия да си взема сама решенията.  Няма да има машинно гласуване, за да купят и променят вота. Няма да има и преференции, една макар и малка стъпка, да избирате мажоритарни личности, а не така омръзналите ви партии. И това право ще ви отнемат. Естествено за да ви манипулират решиха и да се оповестяват резултатите в изборния ден.

Уважаеми български граждани,

Теоретично законите се приемат, за да бъдат трайни, не за едно мнозинство и един парламент. Законът важи за всички и теоретично трябва да е дълготраен, а не да го сменя всяка партия, когато дойде на власт. Днес управляващите от ГЕРБ променят законодателството, но докога ще управляват те? Утре ще дойде БСП на власт, затова един закон трябва да има трайност в българския правен мир и обществените отношения. Този закон обслужва управляващата партия, за да се задържи на власт като фалшифицира изборите . Това е днешният изборен кодекс. Нашата битка тук днес не е за БСП и не е конюнктурна. Ако следваме само партийния си интерес, ние бихме подкрепили такова нещо, защото днес управляват те, после ние и ще се възползваме от това. Не ни е това целта и не е битката на БСП.  Днес битката ни е за базисни ценности в България и българското общество – свободен избор, прозрачност, публичност, върховенство на закона, свободна воля. Няма да спрем тази битка до тук в залата. Ако всичко това днес завърши с приемане на тези поправки, които ГЕРБ внася, ние ще внесем всичко това във Венецианската комисия, ще го представим пред европейските посланици в България           ,  за да се знае, как ще се проведат  европейски избори, за европейски депутати, в Европейския съюз. Нека посланиците да знаят от сега, какви избори се готвят – фалшифицирани. Освен това се обръщаме към омбудсмана, която вече изрази позиция, към президента, който също е изразил позиция. Господин президент наложете вето, а ние от ПГ на „БСП за България“ ще внесем това в Конституционния съд.

Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи  – леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, можем да спорим, колкото искаме, по данъчна реформа, по здравна реформа, но нека днес се обединим, защото имаме кауза за обединение. Тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!