Корнелия Нинова за Бюджет 2019: С едната ръка взел от хората, с другата дал

Корнелия Нинова за Бюджет 2019: С едната ръка взел от хората, с другата дал
В този бюджет няма нито една политика, свързана с реформи, а само кърпене на дупки

„Бюджетът на правителството е представен като най-силният за годините на прехода, с много силна социална насоченост. Само че, този бюджет изглежда- с едната ръка взел от хората, с другата дал“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че от увеличена данъчно-осигурителна тежест за всеки българин се очаква догодина в бюджета да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече.

Нинова обясни, че през данъци, осигуровки и акцизи се взимат средства от хората, за да се представят същите средства като сериозна социална политика. „През 2018 г, в София, водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, Бургас – 9%, Монтана – 7%- вследствие на това поскъпнаха и цените на ВиК услугите – 7%. Освен тях, пощенските услуги поскъпнаха с 8% и хотелските услуги с 16%“, добави лидерът на социалистите. Корнелия Нинова припомни още, че течните горива са  поскъпнали с 16.7%, а твърдите с почти 10%.

„Увеличиха се и цените на транспорта с 8.2%. От началото на юли КЕВР повиши цената на природния газ с 10.8%, на парното – със 7.3%, електричеството с 2%. В резултат на това, цената на хляба се увеличи с почти 25%, на яйцата – 5%, на киселото мляко- 3% „, каза още председателят на БСП.  Нинова припомни още, че през тази година се увеличиха и акцизите на бездимните цигари, а за догодина се подготвя ново увеличение, което пак да дойде от джоба на хората. „Ще се увеличи максималният осигурителен праг, което ще повиши осигуровките, данъкът на старите автомобили също ще се увеличи между 10 и 40%. Ще отпадне облекчението за второ жилище, а осигуровките на земеделските производители ще се увеличат“, обяви Нинова.

Тя бе категорична, че всичко това е едно сериозно увеличение на данъчната и осигурителната тежест, както и на цените. „Другото, което коментира премиерът е ниската безработица, която се дължи не толкова на нови работни места, не на разкриване на нови производства, а на напускането на младите хора и страшната демографска катастрофа. Борисов се похвали и с ниския държавен дълг. Преди началото на неговото управление той е 9,4 млрд. лв., сега е 24 млрд. лв.“, коментира още лидерът на социалистите.

Тя добави, че въпросът е – къде са отишли средствата от този дълг и къде са инвестирани. Според нея  най-уязвимите групи в нашето общество – младите, децата и пенсионерите са най-ощетени от този бюджет, с нищо не им се помага.   „12 социални плащания, засягащи млади хора и майки с деца, не се увеличават през 2019 г. Част от тях са обезщетението за отглеждане на дете от една до две години, месечните помощи за деца, еднократна помощ при бременност, еднократна помощ при раждане, месечна помощ за отглеждане на близнаци, помощи за дете до една година на неосигурена майка- всички те остават замразени“, каза още Нинова.

Тя добави, че пенсиите отново ще се увеличат само по Швейцарското правило и от първи юли. „Заплатите на хората в бюджетния сектор се увеличават с 10% от 01.01.2019 г, а заплащането  на пенсионерите, които са най-засегнати от цените на стоки и услуги, само с 5% и то от средата на годината. Отново няма нито дума за преизчисляване на всички стари пенсии“, припомни още тя. Корнелия Нинова бе категорична, че това не е правене на политика, а  кърпене на дупки. „В този бюджет няма нито една политика, свързана с реформи в системите, която да е ефективна“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че  понеделник ще бъде направено широко обществено обсъждане на алтернативния бюджет на БСП за 2019 г., на което са поканени НПО, експерти, учени, лекари, учители. „Правим го, защото алтернатива има и ние ще я покажем чрез политики“, каза още Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!