Корнелия Нинова за програмата: Това е сделка за власт, постове и пари

Корнелия Нинова за програмата: Това е сделка за власт, постове и пари
Сделка за власт, постове и пари и тежък подарък за българските семейства преди празниците – така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи пред Би Ти Ви управленската програма на ГЕРБ и „Обединените патриоти“

Според нея програмата показва отказ от предизборни обещания и обещава бедност, несигурност и възможности за корупция.

Нинова поясни, че прогнозира бедност заради вече увеличените цени на природния газ и парното, за които управленската програма не предвиждала никакви компенсации в доходите. При обещани 300 лв. минимална пенсия сега се говори за 200 лв. и това според нея също е отстъпление. Липсвала и каквато и да е политика към младите и срещу демографската катастрофа.

Лидерът на социалистите подчерта, че ГЕРБ са се отказали от предизборните си обещания за 1000 униформени полицаи по селата и нови 6000 разследващи полицаи. „Обединените патриоти“ пък отстъпили от идеята за наборна военна служба.

Възможности за корупция левицата вижда в продължаването на програмата за саниране и на строителството на магистрали. Темата за санирането ще бъде подложена на парламентарен контрол, обеща тя.

Какво ще подкрепят социалистите

На няколко пъти в хода на интервюто Нинова изрази съжаление, че ГЕРБ се е отказала от намерението си държавата да плаща инвитро процедурите – управленско решение, което БСП споделя.

В отговор на въпрос лидерът на социалистите допълни, че парламентарната й група ще подкрепи и мерките за насърчаване на българското производство и ще внесе своя законопроект за храните, с който се създават облекчения за присъствието на български стоки в търговските вериги.

Друга тема, по която ще има съгласие, е битовите престъпления да не се оценяват като маловажен случай, както е в Наказателния кодекс, защото така много от тях остават ненаказани.

Социалистите ще подкрепят и ревизията на ТЕЛК-овете.

Борисов пък се съгласил с идеята на Нинова всички решения около българското председателство да минават пред парламента, а не да се взимат в Министерския съвет, се разбра от думите й. Решенията по темата щели да бъдат оформяни като декларации на целия парламент, „за да се покаже на Европа и света, че по темата за европейското бъдеще на България сме единодушни“.

Изборната загуба е превъзмогната за ден – два

Попитана дали й е било мъчно след загубата на изборите, Нинова отговори: „Не ми беше приятно и лесно, но не дълго: ден, два“. Тя поясни, че основните грешки, които БСП е допуснала, освен техническите, са че е позволила думите на нейните политици да се изкривяват и да бъде представяна като недемократична партия. „Беше грешка, че не обяснихме, че няма да вдигаме данъците, а някои хора ще плащат по-малко. Както и внушението, че социалистите ще ни изкарат от Европа – абе, хора, социалистите ни вкараха в Европа“, каза тя.

Оценката на служебния кабинет е сложна и противоречива

Оценката на служебния кабинет е сложна и противоречива, каза Нинова. Като пример за добро решение тя посочи спирането на концесията за летище „София“, а за лошо – реакцията на Министерството на външните работи спрямо употребата на химическо оръжие в Сирия, която определи като „прибързана и крайно остра“, по-остра от тази на Могерини. Искаме обективно разследване, а не да се взима страна и да се правят оценки, каза Нинова.

БСП е подготвила десетина питания към служебния кабинет и още в първия ден на новото Народно събрание ще внесе въпрос за това какво се прави по преговорите с „Газпром“ за бъдещо поевтиняване на газа.
Източник: dnevnik.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!