Корнелия Нинова: Земеделието на бъдещето е възможно в България

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс

“Едно от най-големите богатства на България е обработваемата земя. Тя е естествената среда за развитие на успешно земеделие. Тоест, природните условия са налице и оттук насетне идва нуждата от цялостен пакет от мерки за защита на собствеността и ефективно стопанисване на земята.”

Това заяви Корнелия Нинова на обиколката си в област Враца.

Като основна цел тя постави формирането на ефективни производствени структури и подпомагането, а сдруженията и кооперациите като база за развитие на средните и дребните производители.

“Предлагаме да се подпомага производството на храни за местна консумация чрез стимулиране на биологичното земеделие, „късите вериги на доставка“ (т.е. отпадане на многото прекупвачи) и чрез програми, насърчаващи купуването на продукти, произведени в България”, обясни Нинова.

Тя подчерта, че биоземеделието, екологичните храни и местните продукти са бъдещето на този сектор в цял свят.

“За да вървим напред, ще предложим политики за подпомагане на малките и средни земеделски стопанства.

Искаме активна държавна политика, изразяваща се в диференцирано субсидиране и ограничаване на едрите земеделски производители; въвеждане на таван на субсидията до 60 000 лева ; приоритизиране на държавното финансиране към малките и средните ферми, както и специално финансиране на младите фермери”, обясни кандидатът за председател на БСП втори мандат Корнелия Нинова на обиколката си във Враца.

Като особено важно за сектора- Нинова заяви създаването на държавна система за съвети в земеделието, която да е административно ангажирана с администрирането на земеделската дейност.

“За да сме в крак с последните световни тенденции, искаме информационна платформа за внедряване на иновации в земеделието, включително с център за трансфер на знания”, каза Корнелия Нинова. Тя допълни, че за там предлага  финансиране и изграждане на мрежа от фермерски пазари.

“Важно  е и намаляване административната тежест за достъп до пазара на малките ферми, като е важно  да се стимулира и износът.” Тя поясни, че това става с надфирмен маркетинг – включване на традиционни за България земеделски продукти в националната реклама в страната и чужбина. Нинова допълни, че е приоритет и усъвършенстване на БДС на родното производство, както и  преструктуриране системата за контрол с цел оптимизация.

“Предвиждаме нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители.

И не на последно място- ще се борим за увеличаване присъствието на български храни в големите търговски вериги”, завърши кандидатът за председател на БСП втори мандат Корнелия Нинова на обиколката си в област Враца.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!