Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС

Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС
Надпартийните интереси са националните

„Проблемът с африканската чума по свинете се разраства, нови и нови райони са обхванати от болестта, а прогнозите на експерти са, че до края на август цялата страна ще бъде засегната“. Това заяви на пресконференция в централата на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея в последните години правителството на Борисов е проспало възможността да ограничи този процес и да го спре. „По-тревожното е, че и днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави“, обясни председателят на БСП и допълни, че има усещане за хаотичност, извършват се различни действия във всеки регион, неорганизирани и без резултат и болестта напредва в други части на страната.

Корнелия Нинова заяви, че левицата занае какво трябва да се направи за справяне с АЧС. По думите й БСП се е срещнала със специалисти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили мерки, които могат да се вземат. Тя заяви, че БСП има конкретни предложения към управляващите.

На първо място тя посочи МС да се събере, да определи един фонд от бюджетния излишък, от който да плати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити. На Второ място по думите й трябва да се централизира процесът и да стане държавна политика – да се направи среща с председателите на всички ловни дружинки, да се финансират от правителството обходи по ловните региони и редица други мерки, които те самите предлагат още през 2018г. Не на последно място Нинова посочи и среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях.

Тя подчерта, че в страната има над 2000 ветеринарни лекари, които в момента не се ползват – те са на частна практика и всеки сключва договори най-вече с големите свинеферми и не стъпват в малките региони. „От 4 години тези лекари нямат договор с Министерство на земеделието и храните, а са необходими със своята компетентност и експертиза“, каза още тя.

Лидерът на БСП подчерта, че има и по-дългосрочни и средносрочни мерки, които трябва да се планират още отсега. Като такава тя посочи промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която към момента е безкрайно сложна и бюрократична и затруднява хората – за да се регистрираш трябва архитект да ти изготви скица на помещението, в което ще гледаш животното.

Като втора такава мярка  Нинова посочи държавна политика за екарисажите, които са били унищожени от правителството на Борисов, поради което сега има риск от екологична катастрофа. „Трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които доведоха до това състояние“, категорична бе тя.

Според нея винаги, когато има такива събития и протести, започват спекулации и манипулации и се използва мъката на хората за политически и партийни дивиденти. „Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Няма партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи“, обясни председателят на левицата.

По думите й ще пострада икономиката, защото както еврокомисарят прогнозира, целият отрасъл свиневъдство ще си замине и всеки ще плати социална цена  –  цените на месото тръгват нагоре, ще се увеличи вносът и цените ще ударят по джоба всеки потребител. „Това социално напрежение, което ври и кипи в страната изисква надпартийно съзнание и национално българско самосъзнание“, подчерта Нинова. Според нея е потресаваща информацията от Министерски съвет.

„Не може цялата държава да ври и кипи от такъв сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от правителствената пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб „Арда““, обясни тя. По думите й е разбираемо какво се случва – идват местни избори и Борисов сигурно взема пак кампанията на ръчно управление и започва да раздава пари по места отсега.

„Надпартийните интереси и местните избори има далеч по-големи български и национални интереси. За нас това е приоритета на държавата – тази криза в която се намираме и която изисква други действия и друго отношение и към икономиката и към хората които страдат в момента“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!