Корнелия Нинова: Излъгаха хората. КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

Корнелия Нинова: Излъгаха хората. КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

Корнелия Нинова: КЕВР да спазва правилата и да направи обществено обсъждане

„КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва политически ГЕРБ. През декември 2016, при поискано увеличение на цената на природния газ от 18%, Комисията го намалява с 3% – предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега, и с тези 18%, става това шоково увеличение от 30%. Отново излъгаха хората.“

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя подчерта, че през цялата кампания този въпрос се е отлагал и се е криел.

„Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решение за ценообразуването. Такова обсъждане по цената на природния газ не е имало през последните 2.5 години. Комисията показва тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата“, каза още тя.

Корнелия Нинова припомни, че ГЕРБ са обещали, ако съставят правителство, да се увеличават доходите в края на мандата. „Но това вече е изядено предварително от увеличението на цените.

Хората, които живеят с доходи под границата на бедност през 2017 г – 314 лв, са 1 600 000. Скокът на цените ще се отрази страшно негативно на живота на тези хора“, категорична е тя.

Корнелия Нинова поиска да се отмени това решение и да се мине по законовия ред – да има обществено обсъждане. „Докато това не се случи, да не се увеличават цените на парното и топлата вода. Ако въпреки това, такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка на въздействието на това увеличение върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки – промяна в наредба №5, която определя реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление“, посочи председателят на БСП. По нейните думи тази наредба не е променяна от 2009г и там минималният гарантиран доход е 65 лв.

„Това е абсурд. Ако ГЕРБ съставят кабинет, веднага със започването на Народното събрание, да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще“, каза още тя.

Нинова уточни, че става въпрос за онези доходи, върху които може да влияе държавата и правителството, а те са минималната работна заплата и преизчисляване на пенсиите.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!