Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии

Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии

Паметникът на Бузлуджа е ценен за България и за БСП. Искаме да го възстановим

„Преди изборите имаше обещания от управляващите за  300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии. След като влязоха във властта, се отказаха от това обещание и излъгаха хората – гласуваха минимална пенсия 180 лв. от 1 юли и 200лв. от 1 октомври. Огромна политическа грешка – да обещаеш и да не изпълниш“. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че БСП все пак е подкрепила увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи. „Не сме съгласни, защото не изпълниха обещанието си и отхвърлят нашето предложение, което си остана същото от преди изборите“, заяви Нинова и обясни, че става въпрос за преизчисляване на всички пенсии. По думите й левицата е  обяснила и откъде ще дойдат 800 млн. лв., колко по-добро би било това за всички пенсионери – с 22% ще се вдигнат средно пенсиите. „Има начин за увеличение на всички  пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от хвалената  борба с контрабандата. Това предложение, което е по същество и тяхното предизборно, го отхвърлят и не изпълняват своето“, коментира председателят на БСП. Тя припомни и приказките, че ще увеличат всички пенсии, защото ще спрат санирането. „Какво стана – санирането продължава, пенсиите ги няма. В политиката е важно да си последователен и точен“, категорична бе тя и припомни, че през 2008 г. правителството на БСП единствено е преизчислило всички пенсии, точно по предлагания сега начин.

Корнелия Нинова  заяви, че левицата ще бъде последователна и по темата за мажоритарния вот, и в събота, на Национален съвет ще обсъди предложението на БСП за смесена избирателна система и ако той го одобри, ще бъде внесен в НС.

Корнелия Нинова заяви, че международната активност на правителството е добра, особено с оглед на председателството ни, но има сериозна бележка по съдържанието на срещите. „Ако някой в страната може да каже- Борисов какви ангажименти е поел от името на България при срещите си с Ердоган, Меркел, Макрон, сме готови да разговаряне по всички въпроси, но нямаме информация какво се е случило там“, заяви тя. По думите й за разлика от тези срещи, проведената среща на ръководството на левицата с премиера на Македония Зоран Заев, с чиято партия БСП има дългогодишни отношения, е излязла с конкретни инициативи. Тя обясни, че БСП е отправила поканата за балканска среща през септември, на която да бъдат поканени лидерите и да се обсъдят възможността Западните Балкани да бъдат тема на председателството на България на Съвета на ЕС. По думите й другата идея е всяка година, по веднъж да се правят разширени срещи между кметове на партията на Зоран Заев  и на БСП, народни представители, евродепутатите на БСП и да се обсъждат теми, които са важни за региона  и за двустранното сътрудничество. „Започнахме го с нашата инициатива за войнишките паметници, предоставих му събраната от нас информация и казаха, че ще обмислят идеята за сътрудничество и в тази посока“, каза още Нинова и допълни, че е получила покана да отиде в Македония, където да продължи обсъждането на тези теми. По повод на балканската среща, председателят на БСП заяви, че е имала срещи с посланиците на Румъния и Азербайджан и ги е информирала за идеята.

Паметникът на Бузлуджа е ценен за България и за БСП. Искаме да го възстановим

„Започнахме преди един месец кампания за възстановяване на войнишките паметници в България. Това е част от родолюбието и от историята, и трябва да се запази за младите. Част от това е и желанието ни за запазване на Бузлуджа“, заяви Корнелия Нинова. Тя коментира че и той, като много други паметници, се руши и редица правителства не взимат мерки, а има огромен интерес – и у нас, и в чужбина за проекта по възстановяването му. „За експертите това е архитектурен шедьовър, което означава, че това е стойностно- и за България, и за БСП. Въпросът не трябва да се поставя като комунизъм- антикомунизъм, а като важен паметник за страната ни“, категорична бе тя.  Според нея това е и много стойностно място за БСП. „Когато на БСП е предложено, законът е давал възможност за безвъзмездно получаване. Той е променен и сега може да бъде получен само срещу заплащане. Ние не оспорваме това. Искаме да се направи оценка и да си го платим“, обясни председателят на БСП. По думите й обаче, ако се обяви на търг, както десетки години никой не се е интересувал, сега изведнъж са изявили желание да участват 3 НПО-та, община Казанлък, областната управа на  Стара Загора, част от СДС, Валери Симеонов. „Няма как да се съгласим с такова нещо. Оказва се натиск върху правителството да не се даде на БСП. Там няма съзидание, те няма да го възстановят, каквото е желанието на БСП“, обясни тя. „Вярвам, че ще намерим в рамките на закона разумната възможност да получим собствеността или право на ползване, което да даде възможност да се възстанови едно място,което е ценно за България и за БСП“, заключи Корнелия Нинова.

Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!