Корнелия Нинова: Искаме да премахнем съкратеното производство при тежки престъпления, но ГЕРБ отказва

Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС
Докато ГЕРБ управлява България, няма да има справедливост

Уважаеми български граждани,

Дебатът днес стана твърде експертен. Объркаха се няколко правни института и изглежда това го разбираме само юристите. Ще се опитам да обясня.  Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото той се е поправил в затвора, а извършителят може да бъде и помилван.

БСП предложи при тежки престъпления да няма такова съкратено производство при признание, а доживотна присъда- без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийствата, без другите тежки престъпления.

Скъпи българи,

Това означава, че ако някой ви причини „продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота,  загуба на речта, детеродна неспособност, обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган, загуба на единия бъбрек, слезката или крило на белия дроб, загуба или осакатяване на крак или ръка, постоянно общо разстройство на здравето и опасност за живота ви“ – определените в НК тежки телесни повреди, и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда. А, ако е добър в затвора, може да се пусне предсрочно, може и да бъде помилван.

Вадят се аргументи, че е малка статистиката на такива престъпления или че ако махнем съкратеното производство, съдебният процес ще стане много бавен и много скъп. Представете си срещу това, което може да ви причини някой, утре да се разхожда свободно по улицата, докато вие цял живот лежите болни или с опасност за живота, да ви се каже, че статистиката е малка. Статистика или справедливост и възмездие? Бързина на процеса или справедливост?

Благодаря на прокуратурата и съдиите в България, които по този казус застанаха единодушно зад предложението на БСП.  Подкрепиха го, въпреки че те ще бъдат натоварените, защото ще трябва да вършат повече работа и процесът ще се усложни при тях. Въпреки това, достойно и професионално казаха, че е време за справедливост.

Преди време поставихме дебата за маловажните случаи поради огромната битова престъпност. При такива случаи по селата процедурата е специална. За да има справедливост, поискахме да променим маловажния случай. От ГЕРБ обаче получихме отказ. Сега искаме да махнем съкратеното производство при тежките престъпления и убийства, отново получаваме „не“ от ГЕРБ. Изводът е само един. Докато ГЕРБ управлява България, няма да има справедливост.  Уважаеми българи, промяната е във вашите ръце.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!