Корнелия Нинова: Искаме да работим. Внесохме закони. ГЕРБ блокира парламента

Корнелия Нинова: Искаме да работим. Внесохме закони. ГЕРБ блокира парламента
Корнелия Нинова: Искаме да работим. Внесохме закони. ГЕРБ блокира парламента

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. Тя обясни, че левицата е поискала оставката на председателя на НС по две причини. Като първа Нинова посочи, че шеста седмица парламентът не работи, защото управляващото мнозинство и правителството на Борисов не внасят закони и нямат управленска програма.

Председателят на БСП подчерта, че социалистите са внесли 10 закона, които са обещали в предизборната програма на БСП, сред които – изменение на Наказателния кодекс да отпадне маловажен случай, закон за храните, с който да се защитити българското производство, изменения в ГПК срещу злоупотребите на ЧСИ-тата, изменения в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите. „Председателят не осигурява възможност на парламента да работи, при внесени законопроекти от опозицията. Защо?”, попита тя и допълни- това се прави, за да не лъсне истината, че управляващите нямат програма, а опозицията осигурява алтернатива.

Корнелия Нинова посочи като втора причина- декларациите на управляващите, с които предизвикват скандали, залагат на омраза, на разделение, на заклеймяване. Тя поясни, че това е не срещу БСП, а срещу 1 млн. българи, които са подкрепили левицата. „Г-н Главчев е длъжен по правилник да спира всички изказвания, които съдържат обиди, омраза, разделение, разслоение.

Не само, че не ги прекъсва и не прави забележки, а сякаш изпитва удоволствие от конфронтацията в зала. Той е пръв между равни и не може да позволява в 21-ви век да се използва езикът на омразата от парламентарната трибуна”, заяви лидерът на левицата.

На въпрос дали ще приеме предложението на Главчев- тя да поеме председателството на НС, Нинова отговори: „Не. БСП да ръководи парламента, би означавало съпричастност към политиката на мнозинството. Ние не одобряваме тази политика и няма да ни използват за прикритие на това, което правят. Как си представяте да подпиша още едно решение на НС за 16 млрд. лв. заем. Няма как да стане!”

ГЕРБ освободи „Наглите”

По темата за предсрочното освобождаване по делото „Наглите”, Нинова заяви, че има забележки към съда и съдената система, но трябва да си понесат отговорността тези, които са позволили да се стигне до това. „Преди г-н Цветанов да реве по телевизията, да си спомни, че през февруари 2017г. мнозинството на ГЕРБ прие промяна, която позволява такива хора да излизат предсрочно от затвора”, заяви председателят на левицата.

Тя припомни, че БСП е била против и е предупредила какво ще се случи. „Сега са се сетили да го правят. Да не си правят труда. Ние сме се подготвили и утре внасяме предложение за отпадане на тези текстове от НК и НПК. Дано г-н Главчев поне този текст да го придвижи бързо, за да се гласува в зала”, заяви тя.

Въпреки консенсуса на КСНС, правителството няма да си мръдне пръста да реши проблемите

„По време на КСНС имаше спор между мен и г-н Борисов и между нас двамата не стана въпрос за консенсус”, заяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че първият сблъсък е бил, когато е попитала защо това заседание на КСНС не се занимава с вътрешните заплахи за сигурността на България – корупция, контрабанда, бедност, битова престъпност, разпад на здравната и образователната система, които са посочени в стратегията за национална сигурност, подписана от Борисов. „Той заяви, че не е наша работа да решаваме тези проблеми. Там сме лидерите на парламентарно представените партии, МС, президент, служби. Ако не ние, то кой може да реши тези въпроси?“, попита тя.

Корнелия Нинова заяви, че вторият сблъсък е бил след като всички са се обединили, че най-важен за националната сигурност е човекът – служителите на министерствата и на службите. „Министрите заявиха, че има недокомплект и имат нужда от хора и са поискали увеличение на заплатите. Горанов обаче каза, че няма да даде пари тази година и в следващите 3 години не предвижда пари за това. Попитах ги- дали са един общ МС?”, обясни тя. Като трети сблъсък тя посочи темата за модернизацията.

„Излязохме с консенсус за важността на тези проблеми. Въпреки този консенсус обаче, правителството няма да си мръдне пръста да ги реши. Днес това се доказа- след като г-н Каракачанов изтегли доклада за отбраната, защото бил тревожен и трябвало да го омекоти”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!