Корнелия Нинова: Кандидатите ни за ВСС са почтени професионалисти и не са влизали в споровете за съдебната система

Корнелия Нинова: Кандидатите ни за ВСС са почтени професионалисти и не са влизали в споровете за съдебната система

Днес внасяме шест кандидатури за членове на ВСС – четирима съдии и двама прокурори

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя обясни, че няколко са критериите, по които БСП се е спряла на тези шестима. На първо място посочи- да са хора от системата, защото те познават най-добре нерешените въпроси в правосъдието.

На второ място- да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори, до най-високите нива – Върховна административна прокуратура, Върховна касационна прокуратура, Върховен административен съд, Върховен касационен съд, Апелативен специализиран наказателен съд.

По думите й, третият критерий е бил професионализъм и почтеност. Председателят на БСП подчерта, че в кариерата си тези кандидати са преминали през: търговско, административно, наказателно, гражданско, европейско право, т.е. професионално покриват широка гама от проблематика в правото и тяхната почтеност е безукорна.

Като четвърти критерий Нинова посочи, че не са страна в споровете, които се водят в съдебната система и да бъдат обективни при вземането на решение. „Пето – предлагаме повече кандидати от другите парламентарно представени партии. Ние сме за принципа да има свободна конкуренция, право на избор и истинско състезание, което не е предрешено. Ценим високо и шестимата“, заяви тя и подчерта, че БСП не е влизала в договорки за имена с другите парламентарни групи и иска честно състезание.

Корнелия Нинова обяви, че кандидатите на левицата са  Марина Михайлова Дойчинова – Върховен административен съд; Даниела Ангелова Маринова – Марчева – Софийски апелативен съд, с ранг съдия във ВКС и ВАС; Диана Атанасова Хитова – Върховен касационен съд; Драгомир Асенов Кояджиков – Апелативен специализиран наказателен съд; Маринела Панкова Тотева – Върховна административна прокуратура; Светлана Георгиева Бошнакова – Върховна административна прокуратура.

На въпрос за искания имунитет на народния представител от ПГ на „БСП за България” Манол Генов, Корнелия Нинова заяви: „Разговарях с него. Той ще си предостави сам имунитета, няма да има нужда от комисии на Народното събрание.

Генов вече направи изявление и ние споделяме всичко, което той казва в него, заставаме до колегата си и се надяваме на обективно и бързо разследване, което ще му даде възможност да си изчисти името”.

Тя допълни, че Генов най-вероятно ще подаде декларацията си за отказ от имунитет още в сряда.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!