Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение залага нестабилност в страната

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение залага нестабилност в страната
Декларация на ПГ на \“БСП за България\“, представена от Корнелия Нинова

До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа. Искаме промяна!

Повод за декларацията е нашият разговор днес- позоваването ви на добри практики, на блиц контрол и на неспиращите подмятания за търсене на национално съгласие по важни теми, както и обвиненията, че БСП не е приела предложения за председателство на Народно събрание и за персонално участие на наши представители в кабинета на Бойко Борисов.

Въпросът с блиц контрола ражда няколко други въпроси, по-сериозни и по-големи. Първият- за смисъла на политиката и позоваването на добрите практики за големи коалиции в Европа. Да, имаше такива и всички видяхме до какво доведоха те – до раждането на популистки и националистически партии. Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно.

Вторият въпрос, който възникна от тази дискусия, е за политическото представителство. Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме тук близо 1 млн. души, и ние тук не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име сме изпратени тук. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате тук- дали те са съгласни на това. Всъщност, вие скоро ги питахте вашите и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, които са ви изпратили тук, и от чието име говорите, не го желаят.

Може ли да ди обясните- как така до 25.03.2017г. се изправяте с лицата си пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27.03.2017 г. им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост. Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ.

Как така до 25.03.2017г. говорите на тези хора, които ви харесват, че БСП ще върне страната години назад и на 27.03.2017г. предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република. Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме – искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които ние не сме съгласни. Ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения.

На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години.

До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа. Ние не приемаме това. Искаме промяната. Искаме в тази политика, освен власт, пари и келепир- да има и принципи, правила и морал. Затова ще сложим край на тези процеси в българския политически живот. Когато обещаваме нещо на хората и по тяхна воля сме в опозиция, ще останем такива, но няма да отстъпим.

Днес се случва и нещо друго важно. В една демократична държава трябва да има и власт, и опозиция. Ние държим на тези принципи

Днес се постигна коалиционно споразумение за управление. Вие търсите по теми, дори и в това споразумение, национално съгласие.

Приветстваме израстването на Атака, НФСБ и Патриотичния фронт, днес Обединени патриоти, до извеждането на евроатлантическите ценности като абсолютен приоритет за България, както и членството на България в ЕС и НАТО. Имате нашата подкрепа за това. Приветстваме поставянето на най-важно място в това споразумение на председателството на България на Съвета на ЕС. Но и да е ясно, че в тази коалиция, така като е подписано, решенията ще се вземат с консенсус.

Тоест-уважаеми български граждани, политическата отговорност за това, което ще се случва в държавата, се носи от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Така се случва в демократичната държава. Това е управлението, това е и отговорността. Ако вие оттук нататък обеднявате, ако вземат нов заем, ако не се чувствате сигурни по улиците и в домовете си- да се знае- кой носи политическата отговорност за това.

От сега да си кажем, че това коалиционно споразумение, както сте го подписали, залага мина, залага нестабилност за България. В точка 9,сте записали, че въпреки споразумението, което сте подписали, всяка партия е свободна, извън това споразумение, да отстоява различни политики и да търси подкрепа за тях в зала.

Това напомня коалицията ГЕРБ и РБ – за едни неща сме заедно, но за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове вътре в зала за осигуряване на подкрепа. Да се знае от сега, отговорността е там. Това гарантира нестабилност. Плаващи мнозинства и безпринципни споразумения в тази зала. Не искаме да сме част от това и няма да ни внушавате, че това е дестабилизация от страна на БСП.

Това са принципи, това са правила и това е морал. Чакаме с нетърпение две теми, за да видим плаващите мнозинства – увеличение на пенсии и доходи, референдум и мажоритарен вот. Това ще е изпитанието за вашето споразумение, което обявявате като гарант за стабилност, а ние виждаме като заложен риск за нестабилност за България.

Това е и последната причина да не сме съгласни по никакъв начин да участваме, заедно с вас, в това съглашателство. Оставаме алтернатива и продължаваме пътя си за промяна, докато не променим България, политическата класа и статуквото в страната.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!