Корнелия Нинова към българите: Идваме при вас!

Корнелия Нинова към българите: Идваме при вас!
Протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности

Изказване на председателя на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова в Народното събрание

Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко не само за последните месеци, а за последните 29 години. Срина се Търговският регистър и блокира целия икономически живот в страната, а държавните институции бяха абсолютно безпомощни да реагират. 250 хил. души, които правителството е задължило да се застраховат с Гражданска отговорност, бяха измамени от застраховател, който правителството е лицензирало и държавата остана безучастна. 17 невинни души загинаха заради корупция и кражби, които вече убиват физически. Чуждестранните инвестиции са се сринали 10 пъти, цените тръгват нагоре, а от 01.10.2018г. се очаква и ново увеличение на цената на газ, а от там и на всички стоки.  Какво казват всички тези факти – корупцията и кражбите, връзките на властта с бизнеса- доведоха до физическа смърт.   Държавните институции са блокирани, държавата абдикира от грижата за своите граждани и задължението си да ги защитава в случай на фалити.  Управляващите реагираха като се хванаха за гушите, но не в спор за родолюбието, а в спор за постовете и парите. Главната партия в коалицията, ГЕРБ, от снощи също реагира и в  следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Подадени оставки от премиера Борисов се оспорват от г-н Цветанов. За какво говори всичко това –  за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната. Най-тежката реакция е отговорът- диктатура.

Г-н Валери Симеонов, кои са маргиналните групи, които искат смяната на правителството, майките с увреждания ли са маргинали или се борят за живота на децата си? Г-н Каракачанов, кои са тези които искат кръв- 10-те деца от хора на БНР, които протестират пред МС ли? Г-н Борисов, къде са спящите клетките? „Спящи клетки“ се казва за терористи, за ИДИЛ. Баба Дора е спяща клетка терористка или жена, която се бори за правото да работи, да гледа животни, за труд и да си изкарва хляба.  Това е реакцията на диктатурата- всеки, който е недоволен е или спяща клетка, или маргинал, защото народът стана и каза мнението си, а то е- че повече така не може.

Вчера медиите нарекоха ситуацията  „Цирк във властта“. Това не е  цирк, а разпад на държавността и агония на народа. И винаги има алтернатива, уважаеми българи. Има нужда от идеи и ние днес се обръщаме към вас, за да ви ги предложим, но не идеи, които променят този или онзи закон,  а идеи за промяна на системата на 29-годишно управление на България, на власт и пари, на леви и десни, които се събираха уж за общия народен интерес, а всъщност за личния свой. Можем ли да организираме  националната енергия, за да сложим край на този модел, в който всички имаме принос. Това е нашето обръщение към вас, народе, и конкретно ви предлагаме разговор- дали можем да променим системата по следния начин.

Първо, да кажем, че държавата няма да бяга от онези сектори, които гарантират националната ни сигурност, здравето и образованието на нацията. Можем ли да кажем, че няма да приватизираме и даваме на концесии българските железници, „Български пощи“, Българския енергиен холдинг. Заедно, с много от вас, учени и специалисти, направихме преглед и анализ- каква икономика трябва да развива България, за да имаме собствена икономика и производство.  Предлагаме ви този анализ. България с ресурси и кадри да развива  електротехника, електроника, информационни и комуникационни технологии, земеделие и хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и химическа промишленост. Можем ли да заложим държавна грижа, без да нарушаваме правилата на пазарната икономика в тези сектори?

Заедно с бизнеса обсъждахме от какви кадри има нужда тази икономика, за да съществува и да се развива, благодаря им. Грешна е тезата, че ще си внесем кадри. Истинската, държавническата позиция е да си отгледаме кадри, имаме и този анализ –  България има нужда от 125 машинни инженери, 125 химически инженери и т.н. Питаме ви,  може ли държавата да заложи тези специалности в българските училища, да плаща стипендии, да се грижи за тези деца и когато завършат да бъдат задължени да работят определено време в България. Имаме нашата визия, предложение към вас, за земеделие.   До кога 10 фамилии в България ще държат земеделската земя и тя ще се използва за инвестиции, а не за отглеждане на храна. Можем ли да сложим таван на субсидиите? Има сили и пари да възстановим Напоителни системи, да преразпределим средствата  към плодове, зеленчуци, мляко и месо, а не към 10-те големи в България, които гледат само жито.

Здравеопазването е в катастрофа –  все повече пари, все по-лошо качество. И тук имаме своето предложение към вас – държавните и общински болници да не са търговски дружества, а лечебни заведения, ако искат да ползват парите от НЗОК. Не можем да вървим срещу модерната икономика и срещу Конституцията, нека да има частни болници, но ако искат да лекуват и да ползват пари от Здравната каса, да станат лечебни заведения.  Ако искат да останат търговски дружества, които работят за печалба,  нека намерят механизъм богатите хора в България да си доплащат, за да се лекуват там.

Можем ли да разговаряме за намаляване на ДДС върху лекарствата и храните? Можем. Може да не стигнем до съгласие, но е важно да проведем този разговор, защото ниските доходи, бедността и корупцията, а не фалшивите новини, дами и господа управляващи, са истинската заплаха за националната сигурност. Нека да поговорим- можем ли да въведем семейно подоходно облагане за младите, които имат деца да плащат по-малко данъци? Можем ли да намалим ДДС на бебешките стоки, за да подпомогнем младите семейства? Можем ли на младите, когато взимат ново жилище да отпуснем кредит при облекчени условия? Докога ще дискутираме преизчисляване на пенсиите? Не може да се живее с 200 лв. пенсия.

Ето ви тези за разговор и теми за съгласие. Можем да развиваме такава, различна България, обаче при някои условия. Очевидно е, че корупцията и кражбите, че този модел на прехода, на обвързаност на политици и бизнес, на пари и власт- пречи на другото развитие на България. Как да преодолеем това? Очевидно е, че в това мнозинство няма да стане и в тази зала няма да стане. Искаме този разговор с хората, с народа, защото корупцията и кражбите, уважаеми българи, са заложени в законите. Мнозинството сложи кражбите в законите, направи ги законна дейност и следователно няма да има наказани за тях.  Те искаха  да опростят 58 млн. лв. на Домусчиев със закон и кой щеше да ги хване след това? Те искаха автомобилна камара, която да даде на техен приближен правото да лицензира автомобилния транспорт в България, отново със закон, и кой щеше да бъде наказан за това?

Ето защо, тази зала, този парламент и това мнозинство не могат да решат тези проблеми.  Те са изчерпали своята функция. Искаме оставката на това правителство, край на тази агония, разпускане на парламента и предсрочни избори.

Скъпи българи,

Ние не казваме, че сме най-умните, че сме измислили най-добрия модел за бъдещето на България. Ние ви даваме идеи, много от тях разработихме заедно с вас. Благодарим ви за това.Тръгваме към вас. Не искаме гласовете ви за БСП,  имаме нужда от националната ви енергия, от българщината ви, от грижата ви- за семейство, за род, за отечество, за бъдещето на децата ни. Идваме при вас,  защото молим всеки разумен българин да даде своя принос- кой с каквото може, да променим, системата и модела. Смяна на един с друг министър, на една управляваща партия с друга, не е достатъчно вече, ако моделът и системата останат същите.

Знаем, че няма да е лесно, че няма да е бързо, че ще има голяма съпротива, но имаме нужда от смелост на идеите, неподкупност на хората и последователност в действията.  Ето защо, нашата ПГ реши, 20 души ще остават в зала и ще отстояват позициите на „БСП за България“. Останалите идваме при вас, излизаме от тук и идваме при вас с нашето предложение, с нашата молба, с нашата готовност- да ви чуем. Може да сте по-умни, може да сте по-добри, но важното е да сте българи. Аз съм председател на „БСП за България“, но ви говоря като българска. Наистина, без единение около национална кауза и доктрина, около решение за слагане на край на този преход,  нищо няма да се промени. Ето защо, скъпи сънародници, отворени към вашите идеи, ум, емоции, труд, протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности в своята основа –  справедливост, солидарност, равни възможности, по-добър живот за вас, национален суверенитет и българщина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!