Корнелия Нинова към ГЕРБ: Газите законите в името на една цел – налагане на диктатурата на режима Борисов

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Газите законите в името на една цел – налагане на диктатурата на режима Борисов
Законът стои над БСП, над ГЕРБ, над всяка партия

Уважаеми български граждани,

Колкото и да се опитват управляващите да заглушат дебатите през нощта, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас.

Днес управляващите  от ГЕРБ и ОП  ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решенията пред ВАС и още много права. Залата беше пълна и всички гласуваха по няколко пъти. Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпросът- ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма.

Днес няма да ви убеждавам колко е важно да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК. Първият е, че такава промяна не се прави непосредствено преди предстоящи избори, защото ще създаде хаос. Сега действащата комисия е избрана от парламента на 20 март 2014 г.

Първите избори, които те произвеждат са на 25 май 2014 г. – два месеца по-късно. Нямаше хаос и ги проведоха добре.  През октомври същата година тази комисия направи парламентарни избори, отново не се чу за хаос. Вторият аргумент е, че този състав на комисията е назначен от БСП. Тук има две  фалшиви новини. Първата е, че тази комисия е назначена. ЦИК се избира от Народното събрание и президента, а не се назначава от партия. Ще припомня малко факти, за да видите кой и как назначава ЦИК и има мнозинство вътре.

В сегашната комисия ГЕРБ имат – 7 души, БСП – 6, ДПС – 3, ОП – 3 НДСВ –  1, Реформаторски блок – 1,  Бареков – 1, АБВ – 1,  ВОЛЯ  -1. Къде тук видяхте мнозинство на БСП. Ако ги съберем, сега управляващите имате мнозинство.  Кажете го на г-н Цветанов – бореца срещу фалшиви новини. Кажете му, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата- когато лъже, че тази комисия е назначена от БСП и се доминира от нас. Ние щяхме да се радваме, ако е така, защото с днешното си поведение щяхме да ви докажем, че борбата ни не е за партийния ни интерес, а за върховенството на закона. Не 6, а 16 да имахме, пак щяхме да искаме да се спазва законът.

Третият ви аргумент е, че тази комисия се е сработила, свикнали са помежду си и няма нужда да рискуваме с екип, който не се познава. Дайте по тази логика да спрем да избираме ВСС или нов Конституционен съд. Защо да правим парламентарни избори след като вие- ГЕРБ, ОП и понякога ДПС се сработвате много добре. Що за логика е това?

Този аргумент е посегателство върху държавността, защото вие оспорвате мандатността като основен принцип, залегнал в Конституцията и редица закони на държавата. Това е посегателство върху функционирането на институциите и държавността. От гласуването ще видим, дали думите ни ще се потвърдят.

Ние твърдим, че вие газите законите, разрушавате държавността, не уважавате институциите и то в името на една цел –  налагане на диктатурата на режима Борисов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!