Корнелия Нинова към леви лидери и премиери: Последиците от кризата не могат да се борят само с кредити

Корнелия Нинова към леви лидери и премиери: Последиците от кризата не могат да се борят само с кредити
Нека защитим работните места, малкия и среден бизнес

Председателят на БСП Корнелия Нинова участва в поредната видеоконферентна  среща на лидерите на партии,  премиери и комисари от семейството на Партията на европейските социалисти. Основна тема на дискусията беше предстоящият Европейски съвет и планът на ПЕС за възстановяване на Европа след епидемията от COVID-19.

По време на дискусията бяха обсъдени конкретните предложения на левите партии за общоевропейски мерки в областта на здравеопазването,  за подобряване на здравните услуги за европейските граждани, гарантиране на здравните системи на държавите – членки и подкрепа за научните изследвания.  Основен приоритет остават мерките за защита на работните места, временна подкрепа при безработица и превенция на неправомерното съкращаване на работна ръка. Особен акцент бяха и мерките  за подкрепа на икономиката, насочени и към малките и средни предприятия, посредством ликвидна подкрепа чрез облекчени кредити и данъчни предимства.

Приоритет остава и защита и запазването на демокрацията в държавите – членки. Недопустимо е да се използва кризата за потъпкване на основни демократични принципи и замяна им с авторитаризъм.

Председателят на БСП Корнелия Нинова отстоява приоритетите на БСП  за подкрепа на работещите и бизнеса по време на кризата. Тази криза ще ни накара да преосмислим модела на функциониране на нашите здравни, социални и образователни системи. Трябва да се обърне специално внимание на малкия средния бизнес и ролята на държавата за подпомагане на икономиката чрез данъчни облекчения, директна подкрепа за запазване на работни места и др.  Осигуряването на минимален доход на засегнатите от кризата е неотложна мярка и израз на солидарност и подкрепа. За съжаление, в България това подпомагане се изразява основно в отпускането на  кредити, които трябва да бъдат връщани от хората, изправени пред неяснотата за собственото си бъдещето, докато в Европа се оказва и безвъзмездна помощ. Позицията на Корнелия Нинова е:

„Последиците от кризата не могат да се борят само с кредити. Нека защитим работните места, малкия и среден бизнес.“ Лидерът на БСП се присъедини към призива и на останалите лидери от Партията на европейски социалисти за солидарност, единство и равнопоставеност при преодоляване на тази криза.

Във видеоконферентната среща участваха Давид Сасоли, президент на Европейския парламент; Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК; Жозеп Борел, върховен представител по външна политика на ЕК; Паоло Джентилони, европейски комисар с ресор „Икономика”;Педро Санчес, премиер на Испания; Еди Рама, премиер на Албания; Алексис Ципрас, бивш премиер на Гърция; Зоран Заев, бивш премиер на Република Северна Македония; Иракче Перес, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!